Skip to main content
informatikaInternetközigazgatás: külföldön

Helsinkiben nyílik meg az EU és a NATO közös kibervédelmi kutatóközpontja

Szerző: 2017. április 16.No Comments

„Ma már nem egyszerűen kibertámadásokra kell felkészülni, hanem olyan komplex akciókra is, melyek párhuzamosan egyszerre több területen zajlanak.

Ma a finn fővárosban több uniós, illetve NATO tagállam képviselői aláírtak egy szándéknyilatkozatot, mely szerint Helsinkiben létrehoznak egy olyan kutatóközpontot (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats), mely az úgynevezett „hibrid fenyegetésekkel” foglalkozik, ezek ellen dolgoznak ki stratégiákat és taktikákat.

Az ezzel az összefoglaló névvel, metaforával emlegetett fenyegetések olyan katonai-politikai akciók, melyek során az aktív fél vegyesen, egymáshoz kapcsolva, egymást kiegészítve indít a célpont ellen kibertámadásokat, propaganda-hadjáratokat, illetve dezinformációs kampányokat. Az ilyen támadások célja elsősorban bizonytalanság keltése, a társadalmi összhang és kohézió megbontása, a meglévő indulatok és félelmek felkorbácsolása, hogy a célba vett társadalom, ország tagjainak magabiztosságát és egységes fellépését gyengítsék, illetve új belső konfliktusokat hozzanak létre.

A szándéknyilatkozatot az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Svédország, Lengyelország, Finnország, Lettország és Litvánia képviselői írták alá, de a nyár közepéig még további országok fognak csatlakozni, hogy támogassák a tervek szerint az ősszel megnyíló központot.

A helyszín valószínűleg nem véletlen – a NATO kibervédelmi központja sem véletlenül került Észtországba –, mivel a katonailag el nem kötelezett Finnország mintegy 1300 kilométeren határos azzal az országgal, Oroszországgal, melyről a Kreml határozott tagadása ellenére sok katonai szakértő állítja, hogy a hibrid fenyegetéseket mesteri módon alkalmazzák.

A szakembereket hálózatba szervező központ éves költségvetése kezdetben másfél millió euró lesz, ennek felét Finnország adja, a másik felét a támogató államok.”

Forrás:
Helsinkiben nyílik meg az EU és a NATO közös kibervédelmi kutatóközpontja; Dajkó Pál; IT café; 2017. április 11.
Helsinki hybrid threat centre one step closer to reality; Yle Uutiset; 2017. április 11.