Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Az Állami Számvevőszék az elektronikus közbeszerzésről, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 2012-2015 közötti tevékenységéről

Szerző: 2017. április 17.No Comments

„…A tagországok jogszabályi környezetének és technológiai feltételeinek eltérései miatt uniós irányelv 2014-ig nem tette kötelezővé az elektronikus közbeszerzési rendszerek bevezetését, azonban az Európai Bizottság támogatta minél szélesebb körű elterjedését az e-közbeszerzéstől elvárt előnyök – mint a jobb átláthatóság, költséghatékonyság, gyorsaság, és a közbeszerzési piacok integrációja – miatt. Az elektronikus közbeszerzések feltételrendszerének kialakítását az Állami Számvevőszék is már 2008 óta szorgalmazta, a közbeszerzési rendszer működésének ellenőrzéséről szóló 2008-as jelentésében több javaslatot fogalmazott meg az elektronikus közbeszerzések feltételrendszerének kialakítására.

Az ÁSZ 2014 áprilisában értékelte továbbá a korábbi és a megújult közbeszerzési rendszer működését. Az ellenőrzés feltárta, hogy az ellenőrzött időszakban az elektronikus hirdetményfeladás és az e-jogorvoslat bevezetésén kívül nem történt további intézkedés az elektronikus közbeszerzések széles körű alkalmazásának elősegítésére. Nem készült középtávú kormányzati stratégia az elektronikus közbeszerzések jogszabályi, technológiai feltételeinek kialakítására illetve fejlesztésére vonatkozóan, így nem voltak meghatározva az elektronikus közbeszerzés elterjesztéséhez kapcsolódó feladatok és felelősségek sem. Nem került kialakításra az elektronikus közbeszerzési szolgáltatások jogszabályi megfelelőségéhez kapcsolódó tanúsítási vagy ellenőrzési-felügyeleti rendszer, továbbá nem határozták meg a szükséges részletes technológiai és adatbiztonsági feltételeket sem – állapította meg a jelentés.

Az ÁSZ a múlt héten zárta le a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Megállapította többek között, hogy a KEF-nél a pénzügyi gazdálkodás összességében szabályszerű volt, azonban a közbeszerzések során szabálytalanságokat tártak fel a számvevők. Az ellenőrzés megállapításai alapján tett javaslataival az ÁSZ hozzájárult az intézmény szabályszerű működéséhez. A központi beszerző szervezetek közül elsőként a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnál bevezetett rendszer pedig az ÁSZ korábbi javaslatait, felvetéseit hasznosítja, és elősegíti a közbeszerzések átláthatóságát.”

Forrás:
Hasznosulás az elektronikus közbeszerzések területén; Czinder Enikő; Állami Számvevőszék; 2017. április 11.
A központi alrendszer egyes intézményei pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése – Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság; Állami Számvevőszék; 2017 (pdf)