Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Linuxra váltott Vicenza

Szerző: 2017. április 22.No Comments

„Az olasz város egy évvel ezelőtt intett búcsút a Microsoft termékeinek.

Vicenza tavaly áprilisban jelentette be, hogy a közigazgatásban 700 számítógépen cserélik le a Windows operációs rendszereket a Zorin OS nevű Linux-disztribúcióra. A tapasztalatok pozitívak. A projekt azzal kezdődött, hogy Albano Battistella a trissinói középiskola számítógépes laboratóriumának 40 konfigurációjára telepítette fel a Zorin OS-t, mert így akarta megtakarítani az intézmény számára új hardverek beszerzését. A visszajelzések annyira jók voltak, hogy végül a teljes közigazgatás a disztribúcióra való átváltás mellett döntött.

A programot azóta Filippo Zanetti, Vicenza innovációért felelős tanácsnoka vezeti, aki az eddigi folyamatot abszolút sikerként könyvelte el, annak ellenére is, hogy az a reméltnél lassabban halad. Az egyik problémát az jelenti, hogy a város technikusainak csak viszonylag kevés idejük van arra, hogy a PC-ket ellássák az új rendszerrel. A közigazgatás mellett a városi könyvtár és a fiatalokat tájékoztató iroda számítógépein fut jelenleg Zorin OS. A projektben résztvevők képzésére körülbelül 10 órát szántak. A felhasználók úgy vélték, hogy a Linux-disztribúción vagy ugyanolyan vagy nagyon hasonló módon lehet kezelni a különböző programokat, mint korábban Windows alatt. A grafikus kezelőfelület mellett a rendszer gyorsaságát is dicsérték.

Artyom Zorin, a Zorin csoport vezetője és az operációs rendszer névadója elmondta, hogy igyekeznek mindenben segíteni az olasz várost, a kooperáció ugyanakkor tisztán informális. Nincsen sem hivatalos együttműködési megállapodás, sem fizetett terméktámogatás sem. A kezdeményezést csupán egy izgalmas projektnek tartják, amelyet szívesen támogatnak. Döntés született arról is, hogy néhány számítógépen megmarad a Windows, mert bizonyos szoftverek – például az Autodesk Autocad vagy a Microsoft Excel – nem Linux-kompatibilisak. Ráadásul sok felhasználó alkalmaz olyan fájlformátumokat, amelyeket a Zorin OS alatt nem lehet megnyitni és módosítani.

Az átállással számítógépenként 300 eurót lehet megtakarítani, ennyibe kerülnek ugyanis a Windows- és az Excel-licencek, azonban ezt az összeget a Zorin OS beszerzésére, optimalizálására és az emberek képzésére fordítják. A város a projekt lezárása után viszont komoly megtakarításokkal számol. Már az önmagában pozitívum, hogy a PC-k élettartama 30-40 százalékkal meghosszabbodhat, ami által elhalasztható az új konfigurációk beszerzése.

Zanetti ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az átállás nem elsősorban költségmegtakarítási okokból történik. A Zorin OS főleg a biztonság tekintetében kínál előnyöket, a jobb teljesítménynek köszönhetően hatékonyabb munkát tesz lehetővé és a kisebb frissítések a hálózati infrastruktúrát sem terhelik meg annyira. A projekt politikai és etikai döntés is, mert minél inkább nyílt forráskódú programokat akarnak használni. Vicenza számos nyílt forráskódú fejlesztést alkalmaz, ezek között van a Qgis, a Zimbra, a Libreoffice és számos más termék. Továbbá van egy helyi Linux-csoport is, amely együttműködik a város vezetőivel és rendszeresen szervez eseményeket a szabad szoftverek terjesztésére.”

Forrás:
Linuxra váltott Vicenza; SG.hu; 2017. április 19.