Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikai informatika

A Microsoft korábbi vezetője nyílt adatbázist épít a közpénzek és közadatok átlátható nyomon követésére

Szerző: 2017. április 23.április 24th, 2017No Comments

„…Új weboldalt indított az Egyesült Államok kormányzati költségeinek nagyobb átláthatósága céljából Steve Ballmer, a Microsoft három éve visszavonult vezérigazgatója által támogatott intézet. Az USAFacts Institute mától tette közzé az első nyilvános adatbázist, amely az alapítója szerint a nagyvállalatok évente kiadott 10-K jelentésével hozható párhuzamba. „Mikor ténylegesen meg akartam érteni mélységeiben, hogy egy cég, az Amazon vagy az Apple mit csinált, akkor elolvastam a 10-K jelentésüket.” – nyilatkozta Ballmer a The New York Times-nak.

Megfelelő lekérdezésekkel az adatbázis választ ad például arra, hogy az ország különböző részein hány rendőrt alkalmaznak és ezzel összefüggésben hogyan alakul a bűncselekmények száma, mennyi bevétel keletkezik a parkolócédulákból és mennyi ezeknek a begyűjtési költsége, vagy hogy hány százaléka a lakosságnak depressziós és mennyit költ rájuk a kormány. Ahogy a The New York Times rávilágít, ez az első, pártoktól teljesen független kezdeményezés a szövetségi, tartományi és helyi szintű kormányzatok bevételeinek és költéseinek teljes körű bemutatására.

Ballmer meglepve tapasztalta, hogy eddig még nem hozott létre senki hasonló céget, illetve nyilvánosan elérhető adatbázist, bár ehhez valószínűleg azokra az anyagi erőforrásokra is szükség van, amelyekkel a volt Microsoft-igazgatón kívül kevesen rendelkeznek. Az adatbázis a kormányzat által szolgáltatott adatokat tartalmazza, nem vesz igénybe külső szolgáltatókat a torzítások elkerülése miatt. A források listája megtalálható az oldalon, szerepelnek közte például a kereskedelemre, az oktatásra, az energiaiparra vagy az egészségügyre vonatkozó adatbázisok is.

Az adatok összeállításakor tapasztalta a tulajdonos, hogy nem érhető el mindenről információ, például az országban eladott összes lőfegyver számát nem lehet tudni, mivel az állam nem engedi ezt begyűjteni. Mindössze azt lehet tudni, hogy mennyi lőfegyvert gyártottak, a licencek és a vizsgálatok – de ezek nem összesíthetőek, és nem következtethető ki belőlük a keresett adat.

A weboldal mostantól érhető el, a forrásokban felsorolt adatbázisok tartalmát gyűjti össze egy felületre, és teszi kereshetővé a jelenlegi széttagolt adatforrásoknál sokkal könnyebben kezelhető, szűrhető módon. Külön bontásban tartalmazza a rendszer a népességre és a kormányzati pénzügyekre vonatkozó adatokat, ezen belül is külön lebontja például a bevételeket, a költéseket és a közalkalmazottakra vonatkozó információkat. „Azt szeretném, ha az állampolgárok képesek lennének az intelligens véleménynyilvánításra (…) olyan adatok alapján, amelyek hihetőek.” – mondta Ballmer.

Mindezt pedig azért is tartja fontosnak kihangsúlyozni az Microsoft korábbi igazgatója, mivel az utóbbi időben elterjedtek a szándékosan megtévesztő hírek, és felmerültek kérdések az adatok manipulációjával kapcsolatban az amerikai kormányzattal szemben. Egy ilyen adatbázis viszont csak tényekként közli, hogy például mennyi adót fizettek be a cégek az államnak, vagy hogy a repülőtereknek mennyi a bevétele és a kiadása – a következtetések levonása viszont már a felhasználók dolga.

A további célok között egy kutatócsoport alapítása szerepel Seattle-ben és a Pennsylvania Egyetemen egy ösztöndíj létrehozása olyan hallgatók számára, akik az információk összegyűjtésén dolgoznak. Az elmúlt három évben Ballmer több mint tízmillió dollárt költött a közvetlen támogatásra és az ösztöndíjra, amelyet nem tart soknak a cél elérése érdekében. Távlati terv pedig az, hogy az adatbázist a szervezet megnyitja más magánszemélyek és vállalatok számára, hogy további fejlesztésekkel testre szabott jelentések legyenek készíthetőek a rendszeren keresztül.”

Forrás:
Ballmer cége kormányzati adatokat tesz átláthatóbbá; Habók Lilla; HWSW.hu; 2017. április 18.
Lásd még: Steve Ballmer puts the entire government in a spreadsheet; Mark Fahey; CNBC; 2017. április 18.
Steve Ballmer’s US data trove isn’t the first, but may be the best; Chris Velazco; Endgadget; 2017. április 21.
Steve Ballmer’s USAFacts Uses Smart Design to Make Sense of Government Spending; Liz Stinson; WIRED; 2017. április 18.
Steve Ballmer thinks you don’t have enough data about your government; Tony Romm; Recode; 2017. április 18.
Steve Ballmer’s new gov’t data project assumes that facts change minds; Andrew Cunningham; Ars Technica; 2017. április 19.
Our Nation, in Numbers; Steve Ballmer; YouTube (TEDx); 2017. március 30.