A 4G hálózat adat mellett már a hangunkat is viszi – Elindítja a 4G Hangot a Magyar Telekom

„…A Magyar Telekom Krisztina körúti székházában végzett, tavaly májusi teszthívást követően a hazai szolgáltatók közül elsőként 2017. április 27-én indítja el teljes magyarországi 4G hálózatán a hangszolgáltatást. A VoLTE (Voice-over-LTE) technológia révén a hanghívások is a 4G hálózaton (nem pedig a 3G vagy 2G hálózaton) bonyolíthatóak le, ami gyorsabb hívásfelépülést, HD hangminőséget és telefonálás közben is folyamatos, 4G sebességű mobilinternet kapcsolatot tesz lehetővé. Mindemellett fontos lépcsőfokot jelent a mobilhálózatok fejlesztésében a 4G Hang, hiszen a zökkenőmentesen kapcsolódó, teljesen IP-alapú hálózatok irányába tereli a mobilszolgáltatást. A magyarországi kereskedelmi forgalomban 2012. januárjában elinduló 4G hálózaton eddig csak mobilinternet szolgáltatást lehetett nyújtani. A 4G szabvány fejlesztésének elsődleges motivációját a 2G illetve 3G hálózaténál gyorsabb adatkapcsolat, vagyis a nagyobb sebességű és még jobb minőségű mobilinternet szolgáltatás biztosítása jelentette, ezért a szolgáltatók jellemzően nem kezdték meg a hangszolgáltatást is lehetővé tévő fejlesztéseket.

A 4G Hang használatának feltétele az elérhető 4G hálózaton túl a 4G hívásra képes mobilkészülék. A Magyar Telekomnál a Samsunggal szoros együttműködésben elsőként a Samsung Galaxy S7 és egy időben a Galaxy S7 Edge típusú, illetve a gyártó legújabb csúcsmodelljeire, a Samsung Galaxy S8 és Galaxy S8+ készülékekre érkezik meg az a szoftverfrissítés, amellyel a 4G Hang használata elérhetővé válik a Telekom ügyfelei számára. Ez a frissítés online, azaz vezeték nélküli módon is a Magyar Telekom mobil-előfizetők rendelkezésére áll. A Magyar Telekom a mobiltelefon-gyártókkal megállapodva folyamatosan teszi elérhetővé újabb készüléktípusok esetében is a 4G Hang használatának lehetőségét. A szolgáltatás részleteiről a www.telekom.hu/4g-hang weboldalon található bővebb tájékoztatás.

Az első VoLTE-hívásra képes hálózat 2012-ben, Dél-Koreában indult el, 2016 végére pedig több mint 80 országban vált elérhetővé a 4G hálózaton keresztül is a hangszolgáltatás. Európában a Deutsche Telekom Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Görögországban tette eddig elérhetővé saját 4G hálózatán a hangszolgáltatást…[Magyar Telekom]”

—–

„…Adatcsomagolva
A VoLTE-alapú hanghívások egyik alappillére a 4G-s infrastruktúra, azaz értelemszerűen csak 4G-s hálózaton lehet LTE-alapú (vagy 4G-alapú) hanghívást kezdeményezni, ráadásul mind a hívó, mind a hívott fél készülékének 4G-s cellához kell csatlakoznia. Mára a hálózatfejlesztések eredményeként a Telekom 4G-s mobilhálózatának lefedettsége szorosan megközelíti a 2G-s országos lefedettséget, vagyis az infrastruktúra alapjai adottak ahhoz, hogy az eddig kizárólag internetelérésre használt hálózatot “hagyományos” hanghívásra is igénybe vegyék az ügyfelek.

A VoLTE topológiája hasonló az internetalapú telefonszolgáltatásokéhoz (VoIP), azaz a hangátvitel a korábbi áramkörkapcsolt megoldás helyett teljes mértékben adatcsomagokon keresztül valósulhat meg. Hasonlóak az ebből fakadó előnyök is, így a Telekom elsők között a gyorsabb hívásfelépülést és a jobb hangminőséget említi, emellett egy VoLTE-alapú hívásnál a készülék a teljes beszélgetés ideje alatt képes egyszerre gyors internetkapcsolatot biztosítani, hiszen a híváshoz nem kell visszaváltania a rádiónak a 2G-s vagy 3G-s cellákra.

A szolgáltatók számára a VoLTE bevezetése ugyanakkor ennél jóval komolyabb mérföldkőnek bizonyul, mivel az új technológiának köszönhetően a rendelkezésre álló kapacitásokat hatékonyabban oszthatja ki a mobilcég. Azonos frekvenciakeretet feltételezve a VoLTE technológia mintegy háromszoros kapacitást biztosít a 3G/UMTS, és hatszorosat a 2G/GSM hálózatokhoz képest, emellett mivel azoktól teljesen függetlenül működik, elméletben azt is lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy a két említett technológiának dedikált frekvenciatartományt fokozatosan LTE alá vigyék át, ahogy ott a terhelés csökken.

Nem triviális
A VoLTE bevezetési fázisa ugyanakkor éppen a régi és az új technológia egymás mellett élése miatt jelenthet komoly kihívást az operátoroknak. Így például megoldást kell találni az úgynevezett fallback jelenség kezelésére, azaz arra, hogy mi történik akkor, ha egy mozgásban lévő készülék elveszti a 4G-s jelet és csak egy közeli 2G-s vagy 3G-s cellához tud csatlakozni. Emellett a VoLTE bevezetése számos kisebb-nagyobb finomhangolást igényel mind a hálózati berendezések vezérlését, mind pedig az ügyfélnél lévő készülékek szoftverét illetően.

Utóbbi az ügyfelek szempontjából kifejezetten kedvezőtlen fejlemény, hiszen minden készülékszoftvert egyenként módosítani kell az adott hálózathoz, amíg ez nem történik meg, a telefon hiába kompatibilis papíron a technológiával, nem fog tudni csatlakozni a szolgáltató VoLTE-hálózatához. Ez olyannyira kemény diónak bizonyul, hogy a Telekom kínálatában szereplő készülékek közül jelenleg mindössze kettő (a Samsung Galaxy S7/EDGE típusok) készíthető fel szoftverfrissítéssel a 4G-alapú hanghívásra, illetve a jövőben érkező modellek közül a Samsung Galaxy S8 fogja tudni használni az új rendszert.

Idő kell neki
Az idő előrehaladtával ugyanakkor várható, hogy a VoLTE-képes készülékek száma drasztikusan nőni fog – lapunk kérdésére a Telekomnál elmondták, hogy bár eleinte még csak a cégnél vásárolt okostelefonokon él majd a szolgáltatás, később a független forrásból vásárolt, VoLTE-képes eszközök is csatlakozni tudnak majd a Telekom új generációs hanghálózatára. Ahhoz, hogy mind az operátorok, mind az ügyfelek profitálhassanak a VoLTE előnyeiből, szükség is lesz a kompatibilis eszközök körének jelentős növelésére, hiszen a VoLTE-hívás összes előnyének kihasználásához mind a hívó, mind a hívott fél VoLTE-képes készülékkel kell rendelkezzen (és emellett 4G-s lefedettségi területen kell tartózkodjon).

A 4G-s hangszolgáltatás a Magyar Telekom teljes 4G-s hálózatán elérhető április 27-től. A szolgáltató SMS-t küld azoknak az ügyfeleknek, akiknél bekapcsolta a szolgáltatást [HWSW.hu]”

Forrás:
A 4G hálózat adat mellett már a hangunkat is viszi – Elindítja a 4G Hangot a Magyar Telekom; Magyar Telekom; 2017. április 27.
Hanghívásban is generációt váltott a Telekom; Koi Tamás; HWSW.hu; 2017. április 27.
Lásd még: Voice over LTE/Voice over Long-Term Evolution (Volte); Wikipédia
VoLTE; GSMA
Voice over LTE – VoLTE Tutorial; Radio-Electronics.com

A bejegyzés kategóriája: hírközlés, távközlés, technika
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.