Skip to main content

„Kíváncsian hallgatták hazánk e-közmű megoldásait a cseh közműnyilvántartás modernizációjában érintett szervezetek Prágában, április 10-11-én. A magyarországi egységes elektronikus közmű-nyilvántartási rendszert fejlesztő Lechner Tudásközpont szakértőit összehasonlító konzultációra hívták a cseh fővárosába.

Szakmai tapasztalatcserére hívta a hazai e-közmű nyilvántartási rendszert fejlesztő Lechner Tudásközpont szakértőit a csehországi közmű-nyilvántarás elektronizációjának egyik meghatározó szereplője. A kétnapos találkozóra 2017. április 10-11-én került sor Prága nyüzsgő belvárosában. A találkozó során a Lechner Tudásközpont szakértői több helyszínen egyeztethették tapasztalataikat a prágai tervezőintézet (IPR) illetékesével, az ottani földmérési és távérzékelési intézet, azaz a State Administration of Land Surveying and Cadastre, központi adatbázisért felelős igazgatójával, valamint több csehországi régió közműegyeztető rendszerét fejlesztő HRDLIČKA cég vezetőjével.

A Tudásközpontot képviselő szakemberek, Szekeres Orsolya, Gyertyánági András, Kurenkov Vjacseszláv és Dr. Sik András, a meghívók kérésének eleget téve bemutatták a Lechner által fejlesztett e-közmű rendszert, annak jogi hátterét és a közműegyeztetés felületére és folyamatára vonatkozó elképzeléseket. A hallottak a cseh e-közműfejlesztésnek is hasznára lehetnek, mivel Csehországban jelenleg épp hasonló rendszer kidolgozásán munkálkodnak.

A Lechner szakértői megismerhették Prága városi közadat-portálját és online közműegyeztető rendszerét a vendéglátó tervezőintézet térbeli információk részlegének igazgatója Jiří Čtyroký jóvoltából, aki a rendszer térképi alapját nyújtó műszaki térképet is bemutatta. Amint Čtyroký kiemelte, fontos aspektusa munkájuknak, hogy a térbeli open data adatokat kezdettől fogva megosztották a városi hatóságokkal is, ezt a térképet használják – térítésmentesen – minden térbeli tervezési folyamat során.

A State Administration of Land Surveying and Cadastre központi adatbázisért felelős igazgatója az általuk üzemeltetett INSPIRE-kompatibilis nemzeti geoportál működését ismertette, majd részletesen beszélt a teljesen nyilvánosan elérhető adatbázisaik – többek között az országos ingatlan-nyilvántartás – felépítéséről és technikai részleteiről, ezek kialakítási folyamatáról, mérföldköveiről.

A Hrdlička magáncég évek óta fejleszt egy UtilityReport nevű alkalmazást, melynek célja a közműegyeztetés elektronikus lebonyolítása. Csehországban nem kötelező ezt a rendszert használni, nincs róla kormányrendelet vagy törvény, ezért hozzávetőlegesen az egyeztetéseknek csak a negyede zajlik ezen keresztül. Ez így sem kevés, tekintve, hogy Csehországban kb. 25 000 közműszolgáltató van. Az egyeztetések többi része a közműszolgáltatók weboldalain, vagy ügyfélszolgálatain keresztül papíron és postai úton történik.

A közműfolyamat általánosságban nagyon hasonlít a magyarhoz, kivéve, hogy ott kataszter szinten jegyzik az egyes közművek illetékességét, nem pedig településsel, mint hazánkban. Így térben sokkal pontosabb találatok származhatnak az érintettség meghatározásánál.”

Forrás:
Prágában is bemutatkozott az e-közmű; Juhász Réka; Lechner Tudásközpont; 2017. május 4.