Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Fél év alatt több mint hétszáz hallgató a kormányhivataloknál

Szerző: 2017. május 13.No Comments

„Ugrásszerűen nőtt a fővárosi és megyei kormányhivataloknál illetve a járási (kerületi) hivataloknál szakmai gyakorlatot teljesítő hallgatók létszáma. 2016 első felében 583, 2016 második félév folyamán pedig már 719 hallgató vett részt szakmai gyakorlaton. Közülük 393 fő a kormánymegbízott által közvetlenül irányított szervezeti egységeknél, míg 326 fő a járási (kerületi) hivataloknál kapott lehetőséget – tudatta közleményében a Miniszterelnökség.

A tájékoztatás szerint a fővárosi és megyei kormányhivataloknál, illetve a járási (kerületi) hivataloknál szakmai gyakorlatot teljesítő hallgatók közül legtöbben igazgatásszervező/közigazgatás-szervező szakon tanulnak, valamint jelentős számban voltak jelen jogász, népegészségügyi ellenőr, állatorvos, élelmiszermérnök, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakos gyakornokok is.

A Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága által készített felmérésből megállapítható, hogy jelentősen több hallgatóra – a kormányhivataloknál további 787 főre, közülük a kormánymegbízott által közvetlenül irányított szervezeti egységeknél 356 főre, a járási (kerületi) hivataloknál pedig 431 főre – lenne szükség.
A további igények jelentős része is a jogász, valamint a közigazgatás-szervező/igazgatásszervező végzettséget szerzőkre irányult. Emellett még nagyobb arányban jelent meg igény földmérő mérnök, közgazdász, szociális munkás, valamint állatorvos szakos hallgatókra egyaránt.

Mint írják, a kormányhivataloknál megszerezhető szakmai gyakorlat biztosításával továbbra is az a cél, hogy a hallgatók lehetőséget kapjanak az államigazgatás működésének megismerésére, valamint növeljék a felsőoktatásból kikerülő pályakezdő fiatalok elhelyezkedési esélyeit, többek közt a hiányszakmák feltöltésével.”

Forrás:
Fél év alatt több mint hétszáz hallgató a kormányhivataloknál; OrientPress; 2017. május 12.