Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatársadalom

„Okos Város” konferencia 2017. május 25.

Szerző: 2017. május 14.No Comments

„Idén is megrendezésre kerül az Okos Város konferencia. A Digitális Jólét Program szakmai közreműködésével megrendezésre kerülő konferencia május 25-én mutatja be a terület legfontosabb hazai és a régiós eredményeit, azokat az új lehetőségeket, legfrissebb elméleti és technológiai megoldásokat, amelyek segítségével hatékonyabban, modernebben és eredményesebben működhetnek a hazai települések.

A tíz éve megalakult Informatika a Társadalomért Egyesület tavaly rendezte meg első alkalommal „A városfejlesztés új útjai – Okos Városok Magyarországon” konferenciáját, amelyen közel félezer érdeklődő vett részt az önkormányzatok, a kormányzat, valamint a technológiai megoldásszállító cégek képviseletében és ismerhette meg azokat a smart city termékbeli és szolgáltatás oldali megoldásokat amelyek nem csak élhetőbbé tehetik Magyarország településeinek mindennapjait, de új munkahelyeket is teremthetnek, a mostaninál is olcsóbb, átláthatóbb és hatékonyabb megoldásokat nyújthatnak az állami feladatokat ellátó intézmények számára.

Az okos város (smart city) témájával foglalkozó konferencia fontos célja, hogy szakmai platformot biztosítson, az érintett technológia szállítók, elméleti szakemberek és fejlesztők találkozhatnak a valós, hétköznapi igények megfogalmazóival, azaz azokkal az önkormányzatokkal és településekkel, amelyek tényleges megrendelői lehetnek az ilyen jellegű elképzeléseknek.

Ennek megfelelően a konferencia egyik missziója, hogy ne csak komplex nagyvárosi megoldásokkal foglalkozzon, hanem a fenntartható fejlődés és a gazdaságélénkítés jegyében kellő figyelmet fordítson a kisebb vidéki városok, falvak és életközösségek fejlesztési igényeinek megmutatására is.

„Fontosnak tartjuk, hogy a témában hasznos információkat és értékeket közvetítsünk. Szeretnénk megmutatni, hogy az okos város nem csak a technológiáról szól, hanem annál jóval több. Ezért úgy döntöttünk, hogy az idei konferencia esetében szakítunk a hagyományos megközelítéssel, és úgy alakítottuk ki a programot, hogy valóban mindenkihez szóljon, aki érintett lehet ebben a témában” – emelte ki Kulcsár Sándor az Infotér Egyesület szakértője.

Mivel az okos városfejlesztésnek kiemelt tényezője, szereplője az országos politika is, a május 25-i, a budapesti Európai Kongresszusi Központban megrendezésre kerülő rendezvény délelőtti programjában kormányzati szereplők is beszélnek majd arról, hol tart ma a vonatkozó szabályozás, milyen okos városokat érintő programok indultak már el vagy vannak folyamatban.

„Úgy gondolom, akkor lehetnek sikeresek az okos város projektek, ha elérjük, hogy az összes érintett, akár helyi, akár országos szintről beszélünk, érdekelt legyen a projekt sikerében és gyors megvalósításában. Olyan üzleti modell kidolgozására van szükség, ami akár teljesen új működési struktúrát is kialakíthat, vagyis a hagyományos szállító-vevő jogviszony helyett partnerségben gondolkodunk” – hangsúlyozta Kulcsár Sándor.”

Forrás:
„Okos Város” konferencia: jobban teljesítő települések, sikeresebb ország; Válasz.hu; 2017. május 11.
A konferencia programja, illetve a regisztráció az okosvaros.infoter.eu oldalról érhető el.