Nem változnak az önkormányzati hatáskörök a Miniszterelnökség szerint

„Nem változnak a hatáskörök az önkormányzatok és a területi közigazgatási szervek között, a járási hivatalok körében lesz csak némi „finomhangolás” – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken Zalaszentgróton.

Kovács Zoltán a felújított Zalaszentgróti Járási Hivatal átadásán beszélt arról, hogy kialakult mára az állam szerkezete, a közigazgatás rendszere, „nincs vita arról, hogy vannak járások, integrált területi államigazgatási szervek”. Időnként azonban felmerül a kérdés, hogy milyen hatáskörök maradnak az állami feladatmegosztásból az önkormányzatoknál és a területi államigazgatási szerveknél.

„Semmiképpen nem kívánunk változtatni az elkövetkezendő időszakban a hatáskörökön”, csupán „házon belül” történik némi finomhangolás, hogy egyes ügyek intézése még közelebben kerüljön az állampolgárokhoz – jelentette ki.

Kifejtette: tavaly mintegy 23 millió ügyet kezeltek az állami hivatalok, ebből 15 milliót a kormányablakok, amelyekből 7 millió okmányokkal volt kapcsolatos. A mintegy 270 magyarországi kormányablakban 1500 ügytípussal foglalkoznak – júliustól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgáltatásai is a kormányablakokban lesznek elérhetők –, és tavaly csupán 1900 esetben fordult elő, hogy nem tudták tartani a legfeljebb 60 napos határidőt.

Az államtitkár a zalaszentgróti épületfelújítással kapcsolatban felidézte, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 1100 milliárd forintos európai forrást biztosít öt területre, közte a középületek energetikai korszerűsítésére. A kormányhivatalokhoz tartozó több mint 260 épület felújítására összesen mintegy 25 milliárd forintot fordítanak országszerte, egyéb középületeknél összesen 300-350 milliárd forint jut hasonló célokra.

Csak Zala megyében a kormányhivatali épületek felújításával évente mintegy 50 millió forint energiamegtakarítás érhető el – jegyezte meg Kovács Zoltán.

Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a KEHOP forrásaiból tíz zalai hivatali épület újul meg, csaknem egymilliárd forintból. Ebből a zalaszentgrótival együtt hetet már átadtak, a továbbiak korszerűsítése a második félévben zárul le. Zalaszentgróton 92 millió forintot fordítottak az épület falainak és tetejének szigetelésére, festésére, a nyílászárók cseréjére és a fűtési rendszer korszerűsítésére. Ebben a járási hivatalban 25-en intézik a 20 települést magába foglaló, mintegy 15 ezer lakosú járás lakóinak ügyeit. Tavaly összesen 13 ezer ügyet kezeltek – ismertette.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz), Zala megyei fejlesztési biztos hozzáfűzte: a felújítás után már a városképbe illeszkedő járási hivatal a többi intézményhez hasonlóan beváltotta a reményeket. A kormányablakok működése nagy előrelépésnek számít, hiszen az állampolgárok lakóhelyükhöz a lehető legközelebb intézhetik ügyeiket.”

Forrás:
Nem változnak az önkormányzati hatáskörök a Miniszterelnökség szerint; mno.hu/MTI; 2017. június 2.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.