Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Varga Mihály: éppen időben vagyunk azokhoz a döntésekhez, amelyeket a digitális gazdaságra való átállás érdekében kell meghozni

Szerző: 2017. június 3.No Comments

„Akkor leszünk a nemzetközi mezőnyben eredményesek, ha iparpolitikánk, szabályzórendszerünk és programjaink a versenyképes ipari szektor erősödése irányába hatnak – jelentette ki Varga Mihály a „Smart City” és a zalaegerszegi Járműipari tesztpálya fejlesztéséről szóló együttműködési megállapodás aláírásán.
A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: éppen időben vagyunk azokhoz a döntésekhez, amelyeket a digitális gazdaságra való átállás érdekében kell meghozni.

A tárcavezető leszögezte: Magyarország gazdasági helyzete és kilátásai igen kedvezőek, akár az unió, akár a világgazdaság várható növekedési ütemével vetjük össze. Ez annak köszönhető, hogy a kormány más országoknál korábban helyezte gazdaságpolitikánk középpontjába a növekedés támogatását és az új iparpolitika kidolgozását és megvalósítását. – Történelmi előzményeket keresve a kiegyezés utáni időszak gazdasági fellendüléséhez hasonlítható a mostani korszak – emelte ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy a hazai járműipari cégek pozíciójukat akkor tudják megőrizni, ha magasabb hozzáadott értéket állítanak elő és az Ipar 4.0 terv eszközeit felhasználva bekapcsolódnak a globális szállítói láncokba. A tárcavezető hozzátette: a járműgyártás mellett a logisztikai ágazat is stratégiai jelentőségű Magyarországon, a cél, hogy hazánk a régió logisztikai szolgáltató-központjává váljon. Ezért az ágazat további erősödése érdekében a kormány javítani kívánja a magyar fuvarozók nemzetközi lehetőségeit, a szakképzettség megszerzésének támogatásával csökkenteni szeretné a munkaerőhiányt, tovább mérsékli az adminisztratív terheket és hangsúlyt helyez az infrastrukturális fejlesztésekre is.

Varga Mihály hangsúlyozta: ha egy olyan nyitott gazdaságú ország, mint Magyarország fenntartható, a felzárkózást biztosító gazdasági növekedést kíván elérni, akkor az erőforrásait a magas termelékenységű innovatív iparágakba kell irányítania. Ezek hatékony működéséhez pedig meg kell teremteni a stabil szabályozási és intézményi hátteret, emellett kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő szakképzési rendszerre – tette hozzá.”

Forrás:
Digitális sebességre kell kapcsolni a gazdaságot; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. június 1.