Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalomtechnika

Hogyan használja Helsinki a 3D-s modellezést a várostervezés támogatására és polgárainak bevonására?

Szerző: 2017. június 5.No Comments

„A Cities Today globális városfejlesztési magazin honlapján Helsinki úttörő várostervezési gyakorlatáról olvashatunk, ami – egy megfelelő kommunikációs platformon keresztül – a város polgárainak bevonását is lehetővé teszi a fejlesztési tervekbe, három dimenziós (3D) modellezés segítségével. Ez az új platform az Oulunkylä 2030, amely Helsinki Oulunkylä nevű elővárosában tervezett közlekedési és más fejlesztéseket mutatja be térbeli képeken, véleményezhető módon.

A platform mögött hosszú idők munkája áll, olyan modellezési eszközök felhasználásával, amiket korábban építészeti versenyeken használtak. Az 1980-as évek óta Helsinki két modellezési eljárást fejlesztett ki. Az egyik egy városi információs modell (city information model, CIM), amely a város infrastruktúrájának összes adatállományát köti össze egy iparban használatos, nyílt forráskódú sztenderd (CityGML) alapján. A másik egy háromdimenziós hálózatos képalkotás (3D reality mesh), amely digitális fotók felhasználásával nagypontosságú ábrázolást biztosít az épületekről és az utakról. A modelleket sokrétűen alkalmazzák: a várostervezés támogatására, a széndioxid-kibocsátás nyomon követésére, az energiafelhasználás vagy a közlekedési forgalom hatásainak elemzésére. A modelleket a biztosítók is jól tudják használni az épületek méretének meghatározására, de bizonyos kockázatok becslésére is. Ahogy a városháza egyik tervezője fogalmazta: Helsinki világelső abban, hogy ezeket a modelleket nyílt adatként biztosítja.

A város egyik fő partnere a fejlesztésben a Bentley Systems, a nemzetközi viszonylatban is élvonalbeli várostervezési és mérnöki szoftvereket előállító cég volt. A vállalat kormányzati kapcsolatokért felelős marketingigazgatója elmondta: a CityGML modell kifejlesztése évekbe tellett, de az erre épülő 3D-s hálómodellezést (3D mesh) viszonylag rövid idő alatt fejlesztették ki. A várostól kapott több tízezer fotó alapján részletes és pontos geometriai ábrázolást állítottak elő az épületekről, utakról, létesítményekről. Mint elmondta: sokat küzdöttek azzal, hogy olyan adatformátumban biztosítsák mindezt, ami más fontos alkalmazásokkal is interoperábilis.

A nyílt forráskódú fejlesztés megnyitja a lehetőséget az együttműködésre más városokkal és partnerekkel is. Az e téren világvezetőként elismert Helsinki különösen szoros együttműködést alakított ki Rotterdammal, Hamburggal, Béccsel és Szingapúrral. Mint a városi tervező iroda munkatársa elmondta: az önkormányzatnál két szakember dolgozott a programokon két évig, a költségek pedig meglepően alacsony, alig 1 millió eurós összeget tettek ki. A Bentley igazgatója kimelte: a várostervezés 3D-s modellezési alapra helyezése és az egész folyamat nyilvánossá tétele volt a legnagyobb céljuk – bárki „bemehet” és belenézhet az adatokba. A korszerű mérnöki technológiákkal ilyen módon széles és mély alapokon nyugvó, bölcs döntéseket lehet hozni.”

Forrás:
How Helsinki is using 3D models to assist urban planners and citizens; Richard Forster; Cities Today; 2017. május 24.
Lásd még: CityGML
3D city models; Wikipédia