Idén is megrendezték a Magyary Zoltán Emlékkonferenciát Tatán

„Tata Város Önkormányzata, Komárom-Esztergom Megye Kormányhivatala, Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság szervezésében rendezték meg a hagyományos Magyary Zoltán Emlékkonferenciát Tatán a Városháza dísztermében, június 8-án.

A Népfőiskola és a velük együttműködő szervezetek már több mint 15 éve szervezik meg a szakmai konferenciát, idén az iskolateremtő tudós születésének 129. évfordulóján. Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke az eseménnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott:- az a töltekezés, amit a Magyary konferenciák jelentenek, egész évre kiható muníciót ad a népfőiskola tagjainak, és a közszolgálattal foglalkozó kollégáknak is. A rendezvény célja már a kezdetektől az, hogy azt a szakmai munkásságot, ami ma is aktuális, életközelibbé tegyék. Borsó Tibor elmondta:- az utóbbi években, mióta Magyary munkássága kormányprogrammá emelkedett a közszolgálat tekintetében, szeretnék hagyományőrzéssel és újításokkal ezeket a konferenciákat igazi élménnyé tenni.

Az esemény előtt koszorúzással emlékeztek a nemzetközi hírű közigazgatás tudós emléktáblájánál a Tatai Járási Hivatalnál, majd az Öreg-tó partján álló Magyary szobornál – ahol dr. Dargay Eszter, a Magyar Kormánytisztviselői Kar alelnöke mondta el ünnepi gondolatait -, valamint a Bercsényi utcán Magyary Zoltán szülőházánál, ahol dr. Veres Zoltán a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője tartott beszédet. Ezt követően a konferencián szakmai előadásokat hallhattak az érdeklődők.

Megnyitó beszédében a Városházán Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta: – Magyary Zoltán személyében nem egy szobatudósról, nem egy elméleti szakemberről emlékezünk meg, hanem egy olyan, a közigazgatás alakításában tevékeny szerepet betöltött tudósról, aki egyben iskolateremtő volt, befutotta az egyetemi pályát, és emellett egy olyan minisztériumban tudott dolgozni, ahol tovább lehetett fejleszteni a tudást, s ami Tatát illeti, itt a mintajárás kialakításával mindezt a gyakorlatba is át tudta ültetni. A kormánymegbízott hozzátette: – Az volt, és most is az az igazi kihívás, hogy a jogszabályok mögött lássuk az embert, és tudjuk a szabályokat úgy alkalmazni, hogy egy eljárás gyorsan befejeződjön, ne legyen bürokratikus, és az ügyfél is elégedettséget érezzen. Ez az az aktuális üzenet, amit Magyary Zoltán megfogalmazott számunkra.

Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke a helyszínen köszöntőjében elmondta: – a megye 2013 óta építi és fejleszti a Megyei Értéktárat, amely mára már egy igazi mozgalommá vált, s több mint 80 értéket vonultat fel. Idén egy újabb értékkel gyarapodott: Magyary Zoltán szakmai és tudományos munkássága ugyanis 2017-ben bekerült a megyei értékek sorába. Popovics György hozzátette. – Ez egy jelentős mérföldkő az Értéktár életében, mert fontos, hogy azok a magasan kvalifikált személyek akiknek munkássága a megyénkben teljesedett ki, s akiknek itt zajlott életpályájuk egy jelentős szakasza, részei legyenek az Értéktárnak.

A köszöntőket követően a délelőtt folyamán a szakmai programban előadásokat hallgathattak a konferencia résztvevői:

– A közigazgatás aktuális kérdéseiről dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásáért felelős államtitkár,

– Tata és a felsőoktatás kapcsolata a Magyary-terv 2.0 tükrében címmel Michl József Tata város polgármestere,

– Felnőttoktatás Magyarországon címmel Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár,

– A Piarista rend szerepe, jelentősége a magyar oktatásban és Tatán címmel dr. Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára levéltárosa,

– Az élethosszig tartó képzés a közigazgatásban témájában Méhes Tamás az NKE Vezető- és Továbbképző Központ igazgatója,

– A tatai népfőiskola múltjáról és az újrakezdés eredményeiről dr. Márkus Mihály ny. református püspök,

– a Magyary Zoltán Szakkollégium tevékenységéről pedig Moravcsik Dóra, a társaság 2015. évi Magyary díjasa tartott előadást, majd a rendezvényt Bencsik János országgyűlési képviselő szavai zárták.

A konferencia kapcsán dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár arról nyilatkozott, hogy Magyary Zoltán alapjain továbbhaladva, a közigazgatásban az egyik legfontosabb alapelv az ügyfélkultúra megújítása, valamint a szervezeti átalakítás és a hatáskörök elrendezése. Ezek a témák már Magyary tudományos munkájában is szerepeltek, nem véletlen, hogy a közigazgatás átalakítása is a Magyary program nevet kapta. Az államtitkár hozzátette: – A 21. században a legfontosabb az informatikafejlesztés, ami nem csupán közigazgatási, hanem korosztályi kérdés is, hiszen ma a fiatalok már okostelefonról intéznek mindent, s a technológia változásainak az ügyintézési rendszerben is meg kell jelenniük.

A konferenciát június 9-én budapesti programok követték a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A tatai rendezvényen közreműködött Jenei Márta, és a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara.”

Forrás:
Idén is megrendezték a Magyary Zoltán Emlékkonferenciát Tatán; Ábrahám Ágnes; Tata Város Hivatalos Honlapja; 2017. június 8.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.