Skip to main content
gazdaság

Nő az elektronikus fizetések aránya a Magyar Nemzeti Bank legújabb jelentése szerint

Szerző: 2017. június 11.No Comments

„Stabilan fejlődik a hazai elektronikus fizetés, de az ügyletek 80 százalékában még mindig készpénzt használunk – derül ki a jegybank legújabb jelentéséből. Érdemi fejlődést hozhat a 2019 nyarán induló azonnali átutalási szisztéma. A hazai fizetési rendszer biztonságos, a piacszabályozó szervezet eddigi vizsgálata alapján az érintőkártyákkal kapcsolatos pletykák rémhírek.

Jelenleg nagyjából annyi idehaza a bankszámla és a fizetési kártya, mint amekkora a lakosság létszáma. – A banki szolgáltatások hétköznapi használata már most is biztonságos, és ezt a közeljövőben a várható szabályozói intézkedések csak tovább erősítik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb jelentéséből. Mint azt Bartha Lajos, az MNB területet felügyelő igazgatója a tegnapi ismertetőn elmondta, az átutalások darabszáma növekedett tavaly, a kártyás fizetéseknél is dinamikus az emelkedés, s 2020-ra elérhetőnek látszik az egymilliárdos tranz­akciószám.
A kártyás fizetések terén – a regio­nális trendeknek megfelelően – töretlen az érintőkártyák térhódítása, a kártyás fizetések 63 százaléka ilyen volt tavaly, 2015-ben még 54 százalék volt az arány. A kártyabirtokosok szokásai között nagyok a különbségek: a négyezermilliárd forint értékű kártyás tranzakciókkal szemben jóval nagyobb arányban használták bankkártyájukat az ügyfelek készpénzfelvételre, még úgy is, hogy a jogszabályban biztosított ingyenes lehetőségeket a többség nem használta ki.

Az MNB külön figyelemmel kíséri a bankkártyákhoz kapcsolódó visszaéléseket, amelyekben a növekvő forgalom ellenére sem volt tapasztalható aggodalomra okot adó megugrás. Bartha külön kiemelte, hogy az érintőkártyákról a közösségi médiában időközönként felmerülő híreszteléseknek nincs alapjuk. Néha felröppen a hír, hogy a bűnözők, például tömegközlekedési eszközökön, leolvasókat tesznek az emberek táskájához vagy zsebéhez, és így leemelnek összegeket az érintettek számláiról. Az MNB megállapítása szerint ilyen bűncselekményekre a gyakorlatban nem volt példa, az érintőkártyák használata és birtoklása biztonságos.”

Forrás:
Ötből négyszer bankóval fizetünk; Rácz Gergő; Magyar Idők; 2017. június 9.