Skip to main content
közigazgatási informatika

Országos videókonferencia-rendszer épül a közigazgatási szervek számára

Szerző: 2017. június 17.No Comments

„A NISZ Zrt. 3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukció keretében. A fejlesztés célja egy országos videókonferencia-rendszer kiépítése a kormányzati szervek számára, amit a távmeghallgatásoknál a bíróságok is használhatnak majd.

Megvalósítási szakaszba lépett az „Elektronikus megoldás az eltérő földrajzi helyszíneken történő közigazgatási ügyintézés munkaszervezésének és kommunikációjának fejlesztésére” (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00003) elnevezésű, európai uniós finanszírozású projekt.

A projekt célja egy országos videókonferencia-rendszer kiépítése a kormányzati szervek számára. A kiépülő rendszert a bíróságok is felhasználják majd a távmeghallgatásoknál. A projektkonzorcium elkészíti a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, rugalmasan bővíthető videó-kommunikációs központot, valamint a rendszerhez tartozó végponti infrastruktúrát is.

Az audiovizuális rendszer kiépítésének köszönhetően a kormányzati szervek munkatársainak és a közigazgatási ügyeiket intéző állampolgároknak kevesebbet kell majd utazniuk a különböző hivatali helyszínek között az ügyintézés során.

A fejlesztés forrása 3 milliárd forint, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében. A projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósítja meg a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium.

A rendszer kiépítése várhatóan 2018 márciusában zárul.”

Forrás:
Országos videókonferencia-rendszer épül a közigazgatási szervek számára; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2017. június 12.