Skip to main content
energiakörnyezetvédelemközigazgatás: magyar

Várhatóan őszre készül el Veszprém megye klímavédelmi stratégiája

Szerző: 2017. június 18.No Comments

„Várhatóan őszre készül el Veszprém megye klímavédelmi stratégiája, amelynek célja a káros gázkibocsátás mérséklésén túl a szemléletformálás, valamint a klímaváltozás hatásaira adott megfelelő válaszreakciók előkészítése – hangsúlyozta a klímastratégiát készítő cég műszaki igazgatója kedden Veszprémben konferencián.

Silló Szabolcs, a Vibrocomp környezetvédelmi tervező iroda Kft. projektvezetője emlékeztetett, hogy a stratégia elkészítése a helyzetértékeléssel tavasszal megkezdődött. A klímaváltozás hatásai közül kiemelten vizsgálják a megyére jellemzőeket: a villámárvizeket, az aszályt és a belvíz által okozott károkat.

Az ország több megyéjében párhuzamosan folyik a stratégiák összeállítása, amely ökológiailag és gazdaságilag fenntartható jövőképet vázol fel, miután az érintett társadalmi csoportok nem ismerték még fel a szerepüket és jelentőségüket a folyamatban – mondta.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora intő jelnek nevezte, hogy az elmúlt évtizedek során az emberi tevékenység eredményeként több mint negyven százalékkal növekedett a szén-dioxid, 0,05 százalékkal csökkent az oxigén valamint 4 százalékkal csökkent az ózon mennyisége a légkörben.

Hozzátette: ennek következtében a Föld átlaghőmérséklete folyamatosan növekszik, az Északi-sarkvidéken például a hőmérséklet növekedése száz év alatt meghaladta a két Celsius-fokot, a jég vastagsága pedig 30 év alatt 6 méteresről 1,5 méteresre csökkent.

Az egyetem rektora kiemelte: az első jelentős hőhullám 2003-ban érte el Európát, melynek következtében 70 ezerrel többen haltak meg, mint korábban ebben az időszakban.

Magyarországon a 90-es években 35 hőségnap volt, 2000 és 2010 között 51 ilyen napot tartanak számon, 2011-től napjainkig pedig 61 hőségnap volt – közölte, és megjegyezte, hogy mindez átfogó klímavédelmi változtatást sürget.”

Forrás:
Őszre készül el Veszprém megye klímavédelmi stratégiája; NRGreport; 2017. június 13.
Veszprém Megyei Klímastratégia; Veszprém Megyei Önkormányzat