Skip to main content
informatikaInternet

Sihuhu: egy magyar csetbot, amivel tényleg csak jobb lehet a vonatozás

Szerző: 2017. június 27.No Comments

„A csabai fejlesztésű program hasonló funkciót tölt be, mint a MÁV jelenleg is elérhető Elvira szolgáltatása, ám a Sihuhu gyorsabb, kényelmesebb, és pillanatok alatt listázza a fontosabb utazási információkat.

Egy újabb, a mindennapi közlekedést megkönnyítő, a Facebook Messenger programját használó szolgáltatás állt a tömegközlekedéssel utazók szolgálatába. Az egyébként csabai közreműködéssel készített Sihuhu bot segítségével a MÁV menetrend-információival kapcsolatban tájékozódhatunk, ehhez pedig nincs másra szükségünk, mint telefonunkra és a közösségi oldal üzenetküldő alkalmazására.

– Középiskolában a társaimmal rengeteget vonatoztunk, így élénken él még bennem a lekésett vonatok fájdalmas emléke, és a folyamatos, „Mikor ér be a vonatod?” témájú telefonhívások. A Sihuhu ezeket a problémákat képes megoldani, így kényelmesebbé téve a felhasználók életét – mondta a projektet vezető békéscsabai származású Bayrak Yusuf, a BSZC Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziuma és Kollégium egykori tanulója.

– A GSZI-ben már a 2000-es években is kiváló volt az informatikai oktatás, az ott töltött 4 év alatt rengeteg olyan alaptudást szereztem, amit sikeresen tudtam kamatoztatni szakmai fronton – fogalmazott.

Hozzátette: a Messengert használva pillanatok alatt, minimális adatforgalom felhasználásával szerezhetünk naprakész információkat a vonatok indulásáról, az útvonalak időtartamáról, valamint a jegyárakról is. A program egyik legnagyobb előnye, hogy használatához nincs szükség semmilyen plusz alkalmazás letöltésére, telepítésére.

A fontosabb funkciókon túl kereshetünk a menetrendben, útvonalainkat egy gombnyomással lementhetjük kedvenceink közé, letölthetjük őket naptárunkba eseményként vagy akár tovább is küldhetjük ismerősünknek, ugyancsak Messengeren keresztül.

A program készítői szerint a Sihuhu legnagyobb ereje az, hogy pillanatok alatt megoszthatóak az információk egy vagy akár több ismerősünkkel. Nincs szükség alkalmazás letöltésére, elérhetjük a funkciókat mobilon a Messenger alkalmazás, számítógépen pedig a Facebookon keresztül.

Hangsúlyozták, a Sihuhu révén ismerőseink is valós időben követhetik az utazásunkat, így nem fognak többet elhangzani a „Hol vagy már? Mikor érsz be? Mikor menjek ki érted?” kérdésekkel tarkított beszélgetések. A fejlesztők szerint az alkalmazás ugyan asztali számítógépről és mobiltelefonokról is elérhető, de a legjobb funkciók csak Messenger alkalmazáson keresztül használhatóak.

Ha ön is kipróbálná, nincs más dolga, mint számítógépről rákattintani erre az oldalra, vagy a telefonos Messenger-t megnyitva rákeresni a Sihuhu-ra, s üzenetet küldeni neki.”

Forrás:
Itt egy alkalmazás, amivel tényleg csak jobb lehet a vonatozás; beol.hu; 2017. június 26.
Sihuhu – Menetrend bot; Facebook
Szerkesztői megjegyzés: Mikor lesz csetbot a magyar digitális kormányzatok szolgáltatások igénybevételére?