Skip to main content
egészségügypolitikai informatika

Itt a nagy magyar szülészeti adatbázis

Szerző: 2017. június 29.No Comments

„Az új adatbázishoz igyekeztek megszerezni az összes fontos adatot a magyar szülészetekről. A kórházi önbevallásokból kiderül, mi a protokoll az adott intézményben, a szülések hány százaléka végződik császármetszéssel, hány ágyas szobákban helyezik el az anyákat, mi történik a kisbabával szülés után.

Óriási vállalkozásba fogott a KANGA Egyesület a Zsebinet.hu portálon: az ország összes szülészetét megkérdezték a kórházi szokásokra, szülészeti eljárásokra vonatkozó adatokról. Olyan gyötrő kérdésekre keresték a választ, amelyek sok, első gyereküket váró szülőt foglalkoztatnak.

A Szülészetválasztó adatbázis már el is készült, a tervek szerint évente frissítik majd. Olyan kérdésekre találunk benne választ, mint például lehet-e kádban vajúdni, hány császármetszés után nem engedik az anyát természetesen szülni, hány ágyas szobákban helyezik el az anyákat, a szülések hány százalékánál alkalmaznak gátmetszést, lehet-e orvost, szülésznőt választani, stb. A kereshető adatbázisról a Szabadpécs.hu adott hírt.

Vannak sajnos kórházak, amelyek hézagosan, vagy egyáltalán nem szolgáltattak adatot, ilyen például az Uzsoki-kórház. Hiányzik az adatbázisból a Honvédkórház is, de ígérik, utóbbi hamarosan felkerül…”

Forrás:
HVG.hu; 2017. június 28.