Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartechnika

Főmérnökök kellenének a nagyobb településeken

Szerző: 2017. július 8.No Comments

„Főmérnöki rendszer kialakítását szorgalmazza meghatározott lélekszám fölötti településeken a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK).

A szervezet a Települési önkormányzatok energetikája címmel közzétett tanulmányában azt írja: a főmérnökök feladatkörébe kellene tartozniuk az energetikai feladatoknak is. Erre álláspontjuk szerint már csak azért is szükség lenne, mert a lakások energiafogyasztása nagyon jelentős, Magyarország teljes energiafelhasználásának 40 százaléka, amit a komfortérzet rontása nélkül csökkenteni kellene a következő évek során.

A dokumentum szerint az energetika területén napjainkban jelentős változások zajlanak, az új megoldások alkalmazásához pedig felkészült tanácsadókra, szakszerű tervezésre van szükség, ami igazodik a hosszútávú települési elképzelésekhez. – A területi mérnöki kamarák és a települési önkormányzatok összefogása nélkülözhetetlen.

A helyi szakemberek rendszerint olyan információkkal rendelkeznek, amelyeket ki kell használni. Ugyanakkor a még nem alkalmazott, de máshol eredményesen alkalmazott megoldások bevezetéséhez már eredményt elérő, máshol lakó szakemberek tudását is célszerű igénybe venni – olvasható az ajánlások között.

Az elemzés kitér az épületeknél és lakásoknál az utóbbi időben mérvadóvá vált energetikai tanúsítványokra, megjegyezve, hogy ma még nem minden esetben fordítanak figyelmet erre a lakáscserében résztvevők, pedig igen sok információhoz juthatnak belőle.

A BPMK működteti a visszaélések elkerülése érdekében a tanúsítványokat és a tanúsítókat ellenőrző független rendszert. Mint írják, a tanúsítványok kormányrendeletben meghatározott jelentős hányadát minden évben megvizsgálják, de most már ezeken felül egyes gyanúsnak tűnő tanúsítványok vizsgálatára is lehetőség nyílik.

A tanulmány szerint a települési önkormányzatok számos módon segíthetik elő a takarékos energiagazdálkodást, bátorítva a megújuló energia, így például a biomassza alkalmazását.
A helyhatóságok felhívhatják a lakosság figyelmét különböző pályázatokra, segítve a lakók pályázását. Külföldi példákra hivatkozva azt javasolják, hogy hasonló jellegű intézményeknél határozzanak meg fajlagos értékeket. Ez azt jelentené, hogy amely intézmények átlag alatt teljesítenek, azokat kérdőre vonják, esetleg szankcionálják. Ezzel a módszerrel 20-40 százalék energiamegtakarítást lehet elérni.

Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy új épületek esetében a hosszabb távot kell megcélozni, mert lehet, hogy az épület száz évnél is tovább fog állni. A tájolásra szintén érdemes odafigyelni az építés során, a napenergia hasznosítását pedig lehetőség szerint be kell tervezni.[Magyar Idők]”

——-

„A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara székházában június 28-án Nagy Sándorral, Szeged alpolgármesterével, Csenke Zsókával, a Magyar Mérnöki Kamara és a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnökségi tagjával, Bodor Dezsővel, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnökével, Novák Gyulával, a Vízgazdálkodási és Vízépítési Szakcsoport elnökével, Dávid Rolanddal és Mórucz Norberttel, az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok stratégiai igazgatójával és elnökével, Nagy Péter energetikai szaktanácsadóval, valamint Pintér Balázzsal, a Magyar Idők újságírójával tárgyalt Kassai Ferenc.

A BPMK elnöke megnyitóbeszédét követően átadta az IPE képviseletében érkező vendégeknek és Szeged város alpolgármesterének a mérnöki kamara által készített „Települési Önkormányzatok Energetikája” című kiadványt, amely a műszaki előírások mellett tartalmazza azon jogszabályi előírásokat, amelyek törvényi kötelezettséget jelentenek. Nagy Sándor alpolgármester beszámolt az éppen folyamatban lévő szegedi felújításokról és elmondta, hogy a város napirendjei között kiemelt helyen szerepelnek az energetikai kérdések. Nagy Péter energetikai szaktanácsadó energetikai megtakarítási koncepció kidolgozására ösztönözte alpolgármester urat; beszámolt az eddigi pozitív eredményekről, nagy mennyiségű megtakarításokról, illetve elmondta, hogy a témában kiemelt jelentőséggel bír a Kamara energetikai auditori képzése.
Dávid Roland beszámolójából kiderült: a Magyarországra tervezett 20 db Tudományos és Technológiai Parkból a szegedi kiemelten fontos bázis lesz és megköszönte a kamara segítségét, amely nagyban hozzájárul a parkok létrejöttéhez.[BPMK]”

Forrás:
Főmérnökök kellenének a nagyobb településeken; Pintér Balázs; Magyar Idők; 2017. július 7.
Fókuszban az energetika; Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK); 2017. június 29.