Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalom

Blokklánc megoldást próbál ki Svédországban a földhivatal

Szerző: 2017. július 16.No Comments

„Transzparensen és egyszerűen ellenőrizhetően kell hiteles dokumentumokat tárolni? Ez egy olyan megoldás, amit a blockchainre szabtak. A svédek már kísérleteznek is vele.

A svéd földhivatal, a Lantmäteriet blockchain technológiára helyezte át a föld- és ingatlannyilvántartást. A hivatalnak 2016-ban már volt egy az ötlet kipróbálására alkalmas tesztverziójuk a nyilvántartószoftverből. Azóta pedig nagy erőkkel dolgoztak a végleges megoldáson.

Az éles rendszer tesztje idén márciuban indult el. Mats Snäll, a földhivatal fejlesztési vezetője szerint a mostani próbából annak kell kiderülnie, hogy alkalmas-e nagyobb mennyiségű tranzakció kezelésére a rendszer. Március óta nem találtak arra utaló nyomot, hogy a blockchain ne lenne megfelelő megoldás.

A fenti kérdés azért merülhet fel, mert a szektás ellenségeskedésbe süppedt bitcoin momentán se nem olcsó, se nem gyors tranzakciókat nem tesz lehetővé. És még a sokkal fejlettebb Ethereum hálózatot is meg tudja lepni egy-egy hirtelen roham.

A földhivatal által használt trükk egy privát blockchain, amit a svéd ChromaWay startup épített ki. Ilyen privát megoldással kísérletezik a digitalizációhoz a Ubiquity-t segítségül hívó brazil kormány is. A bitcoin blockchainje egyébként sem az igazi választás adatok tárolására, erre például az Ethereum is alkalmasabb.

Snäll szerint a rendszer előnyei abban is meg fognak mutatkozni, hogy olcsóbb lesz a jelenlegi rendszernél fenntartani. Emellett kényelmesebb és biztonságosabb lesz egy hagyományos földadatbázisnál.”

Forrás:
Blockchain megoldást tesztel a svéd földhivatal; FintechRadar; 2017. július 7.
Lásd még: Sweden Officially Started Using Blockchain to Register Land and Properties; Joseph Young; Cointelegraph; 2017. július 6.
The Land Registry in the blockchain – testbed. A development project with Lantmäteriet, Landshypotek Bank, SBAB, Telia company, ChromaWay and Kairos Future; Kairos Future; 2017. március (a most befejezett kísérleti, második fázis leírása, pdf-ben)