Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nem várható gyors döntés a közalkalmazottak és önkormányzati tisztségviselők béremeléséről, a hétfői munka­beszüntetést megtartja a szakszervezet

Szerző: 2017. július 16.No Comments

„Hétfőn reggel nehézkes lesz az önkormányzati ügyintézés, sztrájkolnak a dolgozók.

Nem várható gyors döntés azon közalkalmazottak és önkormányzati tisztségviselők béremeléséről, akik eddig kimaradtak az életpályamodellekből. Az ezzel kapcsolatos munka akár őszig is elhúzódhat – értesült a Magyar Idők. Úgy tudjuk, a kormányzati szándék megvan a fizetések rendezésére, azonban több tényező is nehezíti a konkrét lépéseket, többek között az, hogy az alkalmazottak munka­adója nem az állam, hanem az önkormányzat, így elsősorban a településeknek kellene megoldaniuk a bérkérdést. A hétfői munka­beszüntetést megtartja a szakszervezet.

Előreláthatólag csak őszre várható döntés a közalkalmazottak, köztisztviselők béremeléséről – tudta meg a Magyar Idők. A bérrendezés azokat az első­sorban önkormányzati munkavállalókat érintené, akik kimaradtak a közigazgatási átszervezésekből, így nincs életpályamodelljük. Habár a Magyar Államkincstár dolgozói júliustól és januártól 25 százalékos, a vízügy dolgozói pedig szeptembertől 15, majd januártól újabb 15 százalékos emelést kapnak, az önkormányzati dolgozók esetében az ilyen jellegű döntést több tényező is nehezíti. Úgy tudjuk, a kormány mindenképpen megoldást talál az érintett közalkalmazottak fizetésének rendezésére.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője kérdésünkre elmondta, az esetleges bérmegállapodást nehezíti többek közt, hogy az állami, járási, önkormányzati tisztségviselők, a honvédségi közalkalmazottak, de akár a pedagógusok, egészségügyi dolgozók mára a törvényhez kapcsolódó rendeleti szabályok miatt több ponton is eltérő feltételekkel foglalkoztatottak. A szakszervezeti vezető példaként említette, akár a pedagógusoknál, akár az egészségügyben életpályamodelleket vezetett be a kormány, amely magában foglalta az illetmények rendezését is.
Ugyanakkor akik ebből kimaradtak – például az önkormányzatoknál foglalkoztatottak, vagy a belügyi közalkalmazottak – nem részesültek béremelésben az elmúlt években. Emiatt a régi, mára elavult, felülvizsgálandó bértáblát alkalmazzák ezeken a területeken, amely jelentősen összecsúszott, kiüresedett, sokan pedig a garantált bérminimumért dolgoznak, így az esetleges emelésnek szükségszerűen be kell következnie.

Ráadásul az alkalmazottak jelentős részét az önkormányzat foglalkoz­tatja, így a béremeléseket a településeknek kellene kigazdálkodniuk, amit szintén árnyal, hogy bizonyos városok között jelentősek a költségvetési különbségek. Mészáros Melinda felidézte: a kormány már adott korábban kompenzációt a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének kigazdálkodásához. Hozzátette: mindenképp indokolt, hogy a kormány folytassa az egyeztetéseket a közalkalmazotti jogviszonyban állók helyzetének hosszú távú megoldása érdekében.

– Megtartják a hétfőre hirdetett köztisztviselői, közalkalmazotti sztrájkot a munkavállalók – mondta kérdésünkre Boros Péterné, a munkabeszüntetést szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatoknál reggel nyolc és tíz óra között szünetel az ügyintézés, ki­véve a sürgős eseteket, a munkavállalók azonban bemennek munkahelyükre. Felidézte, csütörtökön ülést tartott a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács az érintettek bérrendezésével kapcsolatos kérdésekben, de előrelépés nem történt. Az egyeztetések várhatóan két hét múlva folytatódnak. A Magyar Államkincstár dolgozói, valamint a vízügy munkavállalói nem vesznek részt a sztrájkban, mivel ők már kaptak ígéretet a fizetések rendezésére.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, az önkormányzatoknak kellene rendezniük dolgozóik bérét. Felidézte, tavaly hat és fél milliárd forintot fizettek ki a települések különböző jogcímeken jutalmakra, amiből béreket is emelhetnének. A miniszter későbbre ígért döntést a dolgozók bérrendezésének mikéntjéről.”

Forrás:
Várhatóan ősszel születik döntés a közalkalmazottak béremeléséről; Nagy Kristóf; Magyar Idők; 2017. július 15.