Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Az Egészséges Budapest program megvalósítására 700 milliárd forintot fordítanak a következő 10 évben

Szerző: 2017. július 17.No Comments

„A következő 10 évben 700 milliárd forintot szán a kormány Budapest és Pest megye, azaz a Közép-Magyarországi Régió egészségügyi ellátásának megújítására. Ebben az összegben benne van a korábban szuperkórházként emlegetett Dél-Budai egészségügyi centrum zöldmezős beruházása, de a másik két fővárosi központ, a Honvédkórház, illetve az Egyesített Szent István és Szent László Kórház bázisán létrejövő intézmények teljes megújításának költsége. Ezen kívül ebből a forrásból biztosítják a 3 centrumhoz tartozó 10 társkórház korszerűsítését, az összes új intézmény orvostechnikai megújítását, valamint a mindehhez szükséges humánerőforrással kapcsolatos költségeket, például képzéseket. Minderről azon a csütörtöki beszélgetésen esett szó, amelyen Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár és Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program (EBP) kidolgozásával megbízott miniszteri biztos vázolta fel azt a víziót, amely a Közép-Magyarországon élő 3 millió ember egészségügyi ellátása lehet a jövőben.

A több száz oldalas, aprólékosan kidolgozott tervet a kabinet már többször tárgyalta, a részelemeit már jóváhagyta, de mivel hatalmas projektről van szó, természetesen még számtalan tervezés, egyeztetés vár az államtitkárságra és a program kidolgozóira. „Tíz év sok idő ebben az ágazatban is, tehát a 700 milliárd is lehet kevesebb vagy több, hiszen rengeteg részlettől függ a végső összeg” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán. Éppen ezért kétévente az érintett szakemberek, szakpolitikusok valamennyi részletet végigvesznek, és ha szükséges újraterveznek. Az államtitkár ígérte, bár nagyon nagy a feladat, és a program nagyon sok érdeket és szereplőt érint, mindent elkövetnek, hogy most ne az ellátórendszer, az intézmények, hanem a betegek érdeke érvényesüljön. Ezért a terv minden egyes részletéért, minden forintért meg fognak küzdeni.

Egyelőre az EBP idei 40 illetve a jövő évi költségvetésben beállított 30+20 milliárd forintjával számolhatnak. A 40 milliárd több mint feléből már idén sok olyan nagy orvostechnikai eszközt szereznek be a tervek szerint, amelyre számos intézmény már régóta vár.

Például december 31-ig szeretnének beszerezni 4 nagy érfestő berendezést, 2 MR-t, 5 CT-t, többek között a napokban a CT-hiányáról többször is a hírekbe került kardiológiai intézetbe. A 40 milliárd másik kisebb feléből pedig szeretnék elkészíttetni azokat az építészeti, kiviteli és egyéb terveket, amelyek alapján kiírhatják a közbeszerzéseket.

Erről már Cserháti Péter beszélt, aki a program nagyságát és bonyolultságát is jól érzékeltette azzal, hogy elmondta: a fejlesztések, építkezések 11 fővárosi kerületet érintenek, valamint Pest megyét, ennyi önkormányzattal kell szerződést kötni. Mivel a tervek nemcsak állami fenntartású kórházakat érintenek, folyamatosan kellett, kell egyeztetni, tárgyalni a többi tulajdonossal is, így például egyházzal, a honvédelmi tárcával, a Semmelweis Egyetemmel.

A több száz egyeztetés után körvonalazódó terv egy teljesen megújult fővárosi és Pest megyei ellátási rendszert képzel el, amelyben a 3 valamennyi sürgős esetet fogadni képes centrum közelében ott lesz az eddig nem mindenhol biztosított gyermeksürgősségi ellátás is. Olyan központok és társkórházak állnak fel, amelyekben a legmodernebb orvosi eszközök, például valamennyi centrumban PET/CT áll rendelkezésre.

Egyúttal hatékonyabb is lesz az ellátás a telephelyek összevonásával illetve megszűntetésével, a párhuzamosságok kiküszöbölésével.

Az új épületek mellett ugyanis lesznek olyan elavult ingatlanok, telephelyek, amelyeket már nem lehet a kor igényeinek megfelelően fejleszteni, ezekből költözni kell. A miniszteri biztos elárulta: ilyen ingatlanok lesznek például a Péterffy utcai kórház két telephelye, két gyerekklinikának helyet adó épületek, a Honvédkórház Podmaniczky utcai ingatlana. Természetesen a bennük működő ellátás tovább működik, csak sokkal korszerűbb épületekben.

Mindez persze nem mostanában lesz, hiszen a bonyolult tervfolyamat, közbeszerzési eljárások miatt az igazi építkezések, költözések várhatóan csak 2019-ben kezdődhetnek el. És akkor is csak úgy, hogy ez a hatalmas átrendeződés ne zavarja a betegek folyamatos biztonságos ellátását – hangsúlyozta az államtitkár.”

Forrás:
Egészséges Budapest Program: 10 év, 700 milliárd; WebORVOS; 2017. július 14.