Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalomtechnika

A mesterséges intelligencia a produktivitás és a személyre szabhatóság javításával 15,7 billió dollárral növelheti a GDP-t

Szerző: 2017. július 23.No Comments

„A világ GDP-je 2030-ban 14%-kal lesz magasabb a mesterséges intelligenciának köszönhetően, ami 15,7 billió dollár növekedésnek felel meg. A PwC legújabb kutatása szerint napjaink gyorsan változó gazdaságában a legnagyobb üzleti lehetőséget jelenti. Az AI (artificial intelligence) üzleti hatásának részletes elemzéséből kiindulva a Sizing the prize című kiadvány ismerteti, hogy mely gazdaságok profitálhatnak a legtöbbet az AI-ből.

Az AI 2030-ig 15,7 billió dollárral járul hozzá a globális gazdasághoz, ami több, mint Kína és India jelenlegi gazdasági teljesítménye együttvéve.

A 2016 és 2030 közötti időszakban az AI-ből származó gazdasági haszon több mint fele a produktivitás növekedésének lesz köszönhető. A gazdasági haszon fennmaradó részét az AI-képes termékek iránti megnövekedett kereslet adja. Az AI nyújtotta gazdasági előnyökből leginkább Kína (2030-ig 26%-os GDP-növekedés) és Észak-Amerika (14,5%-os növekedés) húz majd hasznot. Ez összesen 10,7 billió dollárnak felel meg, ami a világgazdaságra gyakorolt hatás csaknem 70%-át adja.

  • Észak-Amerika Kínához képest eleinte a produktivitás gyorsabb növekedésére számíthat, köszönhetően az AI-re való felkészültségének, valamint annak, hogy sok olyan munkahellyel rendelkezik, amelyeket felválthatnak a termelékenyebb technológiák.
  • Kína tíz éven belül megelőzi az Egyesült Államokat az AI-ből eredő termelékenységnövekedés tekintetében, miután behozta a technológia lassabb ütemű átvételéből és a szakértelem hiányából adódó hátrányát.
  • Európa és Ázsia fejlett részei szintén jelentős gazdasági előnyökre számíthatnak az AI-nek köszönhetően (2030-ra a GDP-növekedés a 9-12%-ot is elérheti).
  • A fejlődő országok (Latin-Amerikát és Afrikát is beleértve) ugyanakkor jóval szerényebb javulást könyvelhetnek el (a GDP kevesebb, mint 6%-át), mivel az AI-alapú technológiák alkalmazása várhatóan sokkal alacsonyabb mértékű lesz.

„Az elemzés kiemeli, hogy az AI akár az automatizálásnál is nagyobb mértékben bővítheti, egészítheti ki a vállalkozások lehetőségeit” – mondja Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadásért felelős cégtársa. „Az elemzés bemutatja, hogy az AI milyen gyökeres változást hozhat, és hogyan változtatja meg az egyének, a vállalkozások és a társadalom életét.”

Az elemzés része a PwC AI Impact Index, amely nyolc iparágban iparáganként három olyan területet azonosít, amely az AI tekintetében a legnagyobb lehetőségekkel bír. E területek közé tartozik a képalkotó diagnosztika, az igény szerinti gyártás, valamint az autonóm forgalomirányítás.

Összességében a legnagyobb abszolút iparági haszon a kiskereskedelemben, a pénzügyi szolgáltatásokban és az egészségügyben jelentkezik, mivel az AI növeli a produktivitást, a termékek értékét, valamint a fogyasztást. 2030-ra további 9 billió dollár GDP-növekedésre lehet számítani a termékfejlesztéseknek, valamint a kereslet és a fogyasztói magatartás változásának köszönhetően, miközben az AI által keltett keresletnövekedés megelőzi a produktivitás növekedését.

„Egyetlen iparág sem vonhatja ki magát az AI hatása alól. A termelékenységre gyakorolt hatás önmagában is átalakíthatja a versenyt, sőt akár diszruptív is lehet. Azok a vállalkozások, amelyek nem alkalmazzák az AI-t, rövid időn belül olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy nem lesznek képesek lépést tartani versenytársaikkal a vállalási idők, a költségek és a tapasztalat tekintetében, ezért piaci részesedésük nagy részét elveszíthetik. Az igazi kihívást a tehetséges munkavállalók, a technológia és az adatokhoz való hozzáférés biztosítása jelenti, annak érdekében, hogy a legtöbbet tudjunk kihozni ebből a lehetőségből” – mondta Riba Gábor, a PwC Magyarország vezető menedzsere.

Az elemzés kiemeli, hogy az AI-ben rejlő lehetőségek maximális kihasználása érdekében erősebb vállalatirányításra és új működési modellekre van szükség. A PwC UK által a közelmúltban kiadott „Responsible AI” című tanulmány arra figyelmeztet, hogy a tervezés és végrehajtás szakaszába hatékony kontrollokat kell beépíteni az AI pozitív lehetőségeinek biztosítása, illetve az AI ésszerű befolyáson túlmenő működésével kapcsolatos aggodalmak kezelése érdekében.”

Forrás:
A mesterséges intelligencia a produktivitás és a személyre szabhatóság javításával 15,7 billió dollárral növelheti a GDP-t; PwC (PricewaterhouseCoopers); 2017. július 6.
Sizing the prize. What’s the real value of AI for your business and how can you capitalise?; PwC (pdf)
Lásd még: Accelerating innovation. How to build trust and confidence in AI (Responsible AI: how to build trust and confidence); PwC (pdf)