Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Izraelben startup cégeket vonnak be az okosvárosok fejlesztésébe

Szerző: 2017. július 23.No Comments

„A GovInsider újságírói interjút készítettek a Digitális Izrael hivatal műszaki igazgatójával arról, hogy miképpen törekszik az izraeli kormányzat a hazai startup cégeket bevonni a települések okosváros-fejlesztési programjaiba, minden önkormányzat számára elérhető módon, annak révén, hogy a virágzó startup szféra lendületét az önkormányzatok digitális szolgáltatásainak felpörgetésére, színvonalának javítására is kiaknázzák. Az okosváros-program célja, hogy minden izraeli polgár hozzájusson az alapvető digitális szolgáltatásokhoz, bárhol is él az országban.
A kormányzat arra törekszik, hogy méretétől függetlenül minden cég képes legyen eredményes ajánlatot tenni a fejlesztési kiírások során. Ennek érdekében célzottan vonzza be az élenjáró startup vállalatokat a folyamatba. A megosztott ötleteket tesztelik, és ha csak ezek közül egy is sikeres volt, segítenek felmérni a megvalósítás lehetőségeit. Ezzel elérik, hogy ne csak a bevett, nagy technológiai cégek innovációit, kreatív megoldásait vonzzák be, hanem a legkisebbekét is. A startup cégek bevonásának nagy előnye, hogy ezek az induló vállalkozások készek kockáztatni az új megoldások érdekében, míg a kormányzati apparátus természeténél fogva kockázatkerülő.

Az innovációhoz elengedhetetlen kockázatvállalást a hivatal olyan módon igyekszik kiegyensúlyozni, hogy beszerzési sztenderdeket dolgoz ki a startupok számára annak érdekében, hogy szolgáltatásaikat el tudják adni az önkormányzatoknak, előre meghatározott árakon. A megállapodásnak végül az önkormányzat és a vállalkozás között kell létrejönnie, de a monitorozást és iránymutatást a hivatal végzi. A kezdeti cél az, hogy minden ilyen megoldás tartalmazzon olyan alapszolgáltatásokat, mint a weboldalak, web-szolgáltatások biztosítását és karbantartását, közösségi hálókat, ügyfélkapcsolati menedzsment-rendszereket és mobilos applikációkat. A sztenderdek megalkotásával elérhető, hogy minden önkormányzat képes legyen ezeket megvalósítani.
A hivatal pénzügyi alappal is segít az önkormányzatoknak abban, hogy a szolgáltatásokat meg tudják vásárolni. Bár erre a fejlettebb településeknek nincs szükségük, az elmaradottabb területeken jelentős segítséget jelent. A kistelepüléseket nem csak pénzügyi forrásokkal segítik, hanem orvosolják a megfelelő szakemberek esetleges hiányát is azzal, hogy átadják a szükséges know-how-t, valamint elérhetővé teszik számukra jól képzett szakértők, tanácsadók bevonását is.

Az izraeli okosváros-program tágabban vett célja széles körben felpörgetni a gazdasági növekedést, és szűkíteni az életfeltételek minőségében lévő különbségeket a települések között, ügyfélcentrikus szolgáltatások biztosításával. Ezt a célt két lépésben érik el. Az első fázisban lehetőséget biztosítanak a korábban lemaradt önkormányzatoknak arra, hogy lendületbe jöjjenek és felzárkózzanak az élenjárók színvonalára. A második fázisban pedig immár a teljes önkormányzati szektort mozdítják előre, a digitális szolgáltatások magasabb szintjét célozva meg, olyan környezet biztosításával, amely bátorítja a településeket az előrelépésben.

A kormányzat szintén közreműködik abban, hogy az önkormányzatok illetékes szakemberei számára szakmai közösséget kovácsoljanak, megteremtve a lehetőséget az egymástól való tanulásra, egyben az egészséges versenyre is. A Digitális Izrael hivatala küldetésének tekinti, hogy ezt a fejlesztői közösséget folyamatosan az előrelépés felé ösztönözze. Ennek egyik eszközeként lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az önkormányzati szakemberek, projektvezetők és felelős hivatali emberek külföldi tanulmányutakon vegyenek részt.”

Forrás:
Exclusive: How Israel’s smart cities will work with startups; Medha Basu, Nurfilzah Rohaidi; GovInsider; 2017. május 11.