Kínai számvevőszék: big data, környezetvédelmi ellenőrzések

„A kínai számvevőszék és a kínai kereskedelmi minisztérium szervezésében 2017. július 10-16. között zajlott az az ellenőrzési szeminárium, amelyen a korábbi Selyemút mentén fekvő országok számvevőszékei is részt vettek. A szeminárium szakmai programja keretében a környezetvédelmi ellenőrzések és big data audit témakörén túl a kínai partnerintézmény az új belépőit, valamint számvevőit célzó képzési központját és programját, valamint a regionális szinten működő intézményei által végzett ellenőrzési munkát is részletesen bemutatta.

A korábbi Selyemút mentén fekvő országok számvevőszékei részvételével zajló ellenőrzési szeminárium olyan aktuális ellenőrzés-szakmai témákat tárgyalt, mint a környezetvédelmi beruházások ellenőrzése, a big data audit, valamint az integritás témaköre. A rendezvényen Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke előadásában bemutatta a számvevőszékek és így különösen az ÁSZ szerepét a jól irányított állam támogatásában, valamint ismertette ennek egyik eszközeként szolgáló Integritás Projektet is.

Környezetvédelmi ellenőrzések növekvő arányban
A kínai számvevőszék alelnöke, Qin Boyong részletesen bemutatta a kínai számvevőszék környezetvédelmi ellenőrzéseit, amelyet intézménye egyre növekvő arányban hajt végre az elmúlt 10 évben. Az ellenőrzések során a felhasznált források szabályszerűségének ellenőrzését a kiemelt természeti erőforrások felhasználására, valamint a beazonosított ökológiai és környezetvédelmi kockázatokra való tekintettel végzi a kínai számvevőszék – mondta el Qin Boyong. Az alelnökasszony kiemelte, hogy ellenőrzéseik fontos részét képezik a környezetvédelmi beruházást irányító vezető tisztségviselők megfelelő felelősségvállalásának ellenőrzése is, amelyre más típusú ellenőrzéseik során is növekvő hangsúlyt fektetnek.

Big data audit és standardizálás
A kínai számvevőszék ellenőrzési igazgatója, Liu Xing előadásában elmondta, hogy a kínai számvevőszék a big data ellenőrzések során széleskörű felhatalmazással bír, így rendkívül nagy mennyiségű adatot képes számtalan forrásból összegyűjteni, hogy kihasználja a rendszereken, adatbázisokon átnyúló, ágazatközi adatok elemzésében, összehasonlításában rejlő lehetőségeket.

Az ellenőrzési munka hatékonyságának növeléséhez elengedhetetlen a standardizálás, emelte ki Liu Xing, erre törekszik intézménye a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által jóváhagyott Audit Adatgyűjtési Projektbizottságban (ISO / PC 295) vállalt szerepén keresztül. A kínai számvevőszék emellett az INTOSAI Big Data munkacsoport keretein belül megvalósuló nemzetközi tudásmegosztáson keresztül is a big data ellenőrzésben rejlő lehetőségeket szeretné még inkább kiaknázni – emelte ki az ellenőrzési igazgató.

Képzés a kínai számvevőszék szervezésében
A Nankingi Ellenőrzési Egyetem kampuszán működő Ellenőrzési Akadémia akár ezer fő befogadására alkalmas képzési központja az új belépőktől a vezetőkig terjedő elméleti képzés mellett számos, az ellenőrzésekhez szükséges gyakorlati képzést nyújt számvevői számára – ismertette az Akadémia főigazgatója, Peng Huazhang. A képzések közül kiemelkedik a jelentős ellenőrzési projektekre való felkészülést támogató képzés, amely egy komplett képzési program keretében szimulációs gyakorlatokra is lehetőséget nyújt – folytatta a főigazgató. Hangsúlyozta, hogy az akadémiai képzések egyik fontos célja az is, hogy az ott képzésben résztvevő számvevők könyvvizsgálói szakvizsgát tegyenek.

Regionális ellenőrzési intézmények sajátosságai a kínai ellenőrzésben
A kínai számvevőszék kihelyezett irodájaként működő sanghaji regionális ellenőrzési iroda egyike az országszerte működő 18 regionális irodának – ismertette Bao Shuowang irodavezető. Ellenőrzéseik között jelentős hányadot képviselnek a big data auditok, különös tekintettel Sanghaj kiemelt pénzügyi-gazdasági szerepére, amelynek során összehasonlítják, és alapos elemzésnek vetik alá a különböző (iparági, adó- és vámhivatali, társadalombiztosítási) nyilvántartásokat – mondta el az irodavezető. Kiemelte, hogy a város pénzügyi központként számos kereskedelmi bankot ügyfelei között tudhat, ebből adódik a regionális ellenőrzési feladatok egyik sajátossága, mely szerint a regionális iroda egyfajta bankfelügyeleti funkciót is ellát.

A nemzetközi tudásmegosztás hozadéka, hogy az információk, tapasztalatok, módszerek megosztásán keresztül fejleszthető az ellenőrzés szakmai tudás, egymás jó gyakorlatainak megismerése pedig hozzájárulhat a nemzeti sajátosságokat figyelembe vevő megoldások kialakításához – összegezte a szeminárium lezárásaként Qin Boyong, a kínai számvevőszék alelnökasszonya.”

Forrás:
Környezetvédelem és Big Data kínai szemmel; Kindl Andrea; Állami Számvevőszék; 2017. július 21.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, környezetvédelem, közigazgatás:külföldön, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.