Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Chicago városa közadatokra épített téradatplatformot fejlesztett az életminőség javítására

Szerző: 2017. július 30.No Comments

„A közadat-állományok szaporodása és terjedése közepette továbbra is gyakori jelenség, hogy az ezekben rejlő erő kiaknázatlan marad az elszigetelt adatraktárakban. A Computerworld UK beszámolója szerint Chicago városának vezetése hatalmas potenciált szabadított fel azzal, hogy egy nyílt forráskódú alkalmazásra, a MongoDB-re saját fejlesztéssel ráépítve egy egyszerű térképes interfészen tett elérhetővé nagymennyiségű közadatot, a sürgősségi hívásoktól kezdve a felügyeleti eredményekig. A WindyGrid olyan valós idejű alkalmazás, amely megmutatja, hol és mi történik, történt a városban, és lehetővé teszi ezáltal a gyors válaszadást, összességében pedig a városban élők életminőségének javulását. (A névválasztást magyarázhatja, hogy Chicago-t gyakran említik ’windy city’ ragadványnéven – szerk.)

Az ötlet még 2012-ben merült fel, amikor Chicago egy éven belül otthont adott a NATO és a G8 csúcstalálkozóinak, és Rahm Emanuel polgármester a magasrangú vendégek biztonságát és ellátását egy olyan rendszerrel akarta támogatni, amely egyetlen helyre összpontosított, valós idejű tájékoztatást ad a város eseményeiről. Az ehhez szükséges adatbáziskezelőt a MongoDB ajánlotta fel nyílt forráskódú megoldásként, ami lehetővé tette az új adatok felvitelét anélkül, hogy túl sok időt kellett volna tölteni az adatmodellezéssel vagy a GPS-koordináták biztosításával. A megvalósítás első iteratív köre hat hónapig tartott, és immár a második verziót fejlesztették ki azóta.

A WindyGrid kifejlesztése során 36 adatbázist integráltak a MongoDB adatbáziskezelőjébe – sürgősségi hívásokat, közérdekű bejelentéseket, üzleti engedélyeket, építészeti szabálysértéseket, közlekedési és időjárási információkat, környezetvédelmi panaszbejelentéseket vagy a sürgősségi ellátással kapcsolatos tudnivalókat. Olyan speciális információkat is meg lehet a térképes alkalmazáson keresztül tudni, mint az aktuális városi maratonfutások útvonala, közlekedési balesetek, bűncselekmények, fertőző betegségek vagy éppen ópium-túladagolások, idő és hely szerinti azonosítva.

A város saját tevékenységének támogatására is felhasználja a WindyGridet. Jó példa erre az élelmiszerbiztonság javítása. Chicago 16 ezer éttermére összesen 36 helyszíni ellenőr jut, ami önmagában nem biztosít túl feszes felügyeletet a hatóságok részéről. A WindyGrid azonban alkalmas előrejelző elemzések (prediktív analízis) elvégzésére, a kockázati tényezők összegyűjtésével és értékelésével. Ebben nem csak a legutóbbi szabálysértések szerepelnek, hanem a környék olyan jellemzői is, mint az időjárás, a betörések, közegészségügyi problémák, bejelentett panaszok vagy a kiadott dohányforgalmazási engedélyek. Egy egyszerű gépi tanulóprogram segít abban, hogy előre jelezze: mely éttermekben fordulhatnak elő nagyobb eséllyel szabálysértések. A közegészségügyi vezető ezeknek a feldolgozott információknak a birtokában tudja priorizálni az ellenőrizendő létesítmények listáját és az ellenőrzés ütemtervét. A kimutatások szerint mintegy 25 százalékkal rövidült az az idő, ami alatt a hatóságok fel tudnak deríteni egy kritikus szabálysértést, ami azt mutatja, hogy a WindyGrid előrejelző elemzése hatékonyan működik a gyakorlatban.

A járványok megelőzésében is fontos szerepe lehet a rendszernek. Az egyik évben olyan moszkitófaj jelent meg a városban, amely súlyos betegséget okozó vírusokat hordozott és terjesztett a csípésével. A rendszer segítségével meg lehetett állapítani, hogy mely felállított moszkitó-csapda fogta be a legtöbb szúnyogot, jelezve, hogy hol a legnagyobb a populáció sűrűsége és mi a vonulás útvonala. Ennek révén hatékonyan tudtak lépni a moszkitók és a járvány lokalizálása, megfékezése érdekében.

A városban élők utazási kényelmét szolgálja az a megoldás, amely az összes taxi, Uber és Lyft járat indulási és érkezési helyét rögzíti és ábrázolja, anélkül, hogy a személyes adatok azonosíthatók lennének. Ilyen módon az adatbiztonsági szempontok betartása mellett is segítséget ad a személyfuvarozó hálózat optimális működéséhez.

A WindyGrid sikerét mutatja, hogy élelmiszerbiztonsági rendszerét már öt további amerikai város vette át, és Chicago Londonnal is „adat-szövetségi” megállapodást kötött. A fejlesztők fontosnak tartják kiemelni, hogy az adaptációt és a továbbfejlesztést nagymértékben könnyíti a nyílt forráskódú modell alkalmazása.”

Forrás:
City of Chicago develops big data platform to improve the lives of citizens; Tom Macaulay; Computerworld UK; 2017. június 22.
Lásd még:
Chicago’s WindyGrid Puts Open Data to Work; Susan Hall; The New Stack; 2017. július 12.
Chicago Uses MongoDB to Create a Smarter and Safer City; MongoDB
OpenGrid (webhely) és OpenGrid. An open-source geospatial situational awareness platform (használati kézikönyv) – az OpenGrid a WindyGrid nyíltforráskódú változata
Chicago/opengrid: A user-friendly, map-based tool to combine and explore real-time or historical data; GitHub (az OpenGrid szoftver)
OpenGrid & WindyGrid; Chicago Tech; YouTube (4 videó)
Situation awareness; Wikipédia