Skip to main content
energiagazdaságkörnyezetvédelemközigazgatás: magyar

Több uniós pályázat is átalakul az épületenergetikai fejlesztések területén

Szerző: 2017. július 30.No Comments

„Többféle műszaki, szakmai kedvezményt ad a cégeknek a kormány, hogy vonzóbbá váljanak az épületenergetikai fejlesztésekhez igénybe vehető visszatérítendő támogatások. Erre a célra ugyanis hiába különítettek el előzetesen két felhívásban több mint 100 milliárd forintot, vidéken 10 százalék alatti volt a kereslet.

A pályázati konstrukciók sikere érdekében javaslat készült a felhívások módosítására, a változtatások a műszaki és a szakmai elvárásokra, a projekt során megvalósítandó tevékenységekre, valamint az igényelhető támogatás összegére vonatkoznak a Miniszterelnökségtől kért tájékoztatás szerint. Mint kiemelték, a feltételek újragondolása után jelentősen megnőhet a támogatást igénylők száma, így jobban hasznosulhatnak a költséghatékony energiatermelésre és energiafelhasználásra elkülönített források.

A Világgazdaság azután fordult a tárcához, hogy megjelent: átmenetileg szüneteltetik a pályázatok beadását a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a kombinált hiteltermékes, megújuló energiát igénybe vevő épületenergetikai fejlesztéseknél, ahogyan ennek a felhívásnak a – központi régióra szabott – Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) található tükörpályázatában is.

A feltételek átszabásának szükségét a Miniszterelnökség sem vitatta, egyúttal elismerte lapunknak, hogy a július eleji adatok szerint a Ginop-felhívásra mindössze 204 hitelkérelem futott be 4,07 milliárd forint értékben, a Vekop-változatnál pedig 60 kérelmet regisztráltak 2,78 milliárddal. Holott előbbinél a támogatással és a kölcsönnel együtt 91,53, utóbbinál pedig 11,76 milliárd forint áll rendelkezésre.

Érdeklődésünkre a tárca hat olyan pontot emelt ki a módosítástervezetből, amelyet érinthetnek a folyamatban lévő egyeztetések. Eszerint a feltételeknek megfelelő projektek 1,5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, illetve ugyanekkora összeghatárokkal kedvezményes kamatozású éven túli kölcsönt. Az eredeti kiírásban mindkét esetben 3 millió forint volt a belépési szint, ezt tehát megfelezik. További változás, hogy a műszaki és a szakmai elvárások között a fajlagos költségeknél a nettó beruházási költség helyett csak az elszámolható költség lehet ezentúl a vetítési alap.

A napelemes rendszer telepítésénél törlik azt a kitételt, amely szerint technológiai célú energiafelhasználás csökkentésére nem igényelhető támogatás. További változás lenne, hogy az előkészítés mérnök-szakértői költségeinek piaci áras ellenőrzésére a Magyar Mérnöki Kamara díjszabása lesz a mérvadó a három árajánlat helyett. Szintén módosítás, hogy ezentúl a kötelező nyilvánosságra hozatalra költséget kell tervezni. A továbbiakban az elvárt fedezettség mértéke függhet az egyes hitelcéloktól. Fontos tudni, hogy a felhívás jelenleg is véleményezés alatt áll.

Közel 80 ezer kifizetett nyertes
A 2014–2020-as fejlesztési ciklusban 525 felhívás jelent meg Magyarországon 9353 milliárd forint értékben – közölte lapunkkal a Miniszterelnökség. A július 24-i statisztikai adatok szerint eddig összesen 77 096 nyertes pályázót fizettek ki mintegy 2701 milliárd forint értékben, ebből közel 1000 milliárd forintot idén folyósítottak. A támogatott projektek száma az elmúlt héten hétszázzal emelkedett, szinte teljes egészében a Vidékfejlesztési programnak köszönhetően. Így már 60 292 támogatói döntés született a ciklusban, ami 6355 milliárd forint odaítélését jelenti.”

Forrás:
Több uniós pályázat is átalakul; Gyöngyösi Balázs; Világgazdaság; 2017. július 27.