Közelednek az álláspontok a köztisztviselők béremeléséről

„Az érdekvédők garanciát várnak a kormánytól a fizetések rendezésére

Befogadta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők béremelésével kapcsolatos javaslatunkat – közölte lapunkkal Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.

Hozzátette: abban maradtak, hogy augusztus 20. után még találkoznak a felek, utána a javaslat a kormányülés elé kerülhet. Emlékezetes, a TÖOSZ több önkormányzati érdekszövetség által is támogatott javaslata szerint a mostani finanszírozási rendszerben nem lehet az illetményalaphoz hozzányúlni, mert azt jelen pillanatban sem a költségvetési törvényen, sem pedig a kormányzati szándékon nem lehet keresztülvinni.

– A tisztviselőnként bruttó 4,58 millió forintos éves „fejpénzt” kellene október 1-jétől 5,38 millió, majd 2018. január 1-jétől 5,78 millió, azt követően, 2019. január 1-jétől 6 millió forintra emelni. Azt gondoljuk, ez a javaslat összhangban van a szakszervezet sztrájkkövetelésében foglaltakkal, ugyanakkor beleilleszthető a mostani, önkormányzati autonómiát nem bántó finanszírozási rendszerbe – fogalmazott Schmidt Jenő.

A TÖOSZ elnöke hangsúlyozta: igaz, hogy az önkormányzati rendszer önálló, de tekintettel a feladatfinanszírozásra, az állami támogatást csak bérekre tudja fordítani az önkormányzat. Szerinte így a differenciált bérszabályozás is megjelenik a polgármesteri és közös önkormányzati hivatalokban, nem az életkort és a végzettséget finanszírozzák, hanem az elvégzendő munka nagyságát. Schmidt Jenő úgy kalkulált: a változtatás idén 3 milliárd, jövőre 23 milliárd forint többletköltséget jelentene az államnak.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke tegnap lapunknak megismételte: a TÖOSZ javaslata jó alapot jelent, de ők nemcsak a finanszírozást szeretnék megoldani, hanem azt is, hogy a dolgozókhoz eljusson a pénz. Éppen ezért fenntartják a sztrájkköveteléseiket, továbbra is azt szeretnék, ha január 1-jével 60 ezer forintra emelkedne a kilenc éve változatlanul 38 650 forintos illetményalap. Fontosnak tartják azt is, hogy a közigazgatás napját foglalják törvénybe – erről még egyeztetnének.”

Forrás:
Közelednek az álláspontok a köztisztviselők béremeléséről; Borsodi Attila; Magyar Idők; 2017. augusztus 3.

A bejegyzés kategóriája: Uncategorized
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.