Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartechnika

Kiírták a közbeszerzési pályázatot a zalai próbapálya kivitelezésére

Szerző: 2017. augusztus 19.augusztus 21st, 2017No Comments

„Három és fél kilométernyi sztrádát, tíz kilométernyi autóutat, négy hidat, emellett offroad pályát, rossz burkolatminőségű utat, csúszós, vizes felületet, valamint a nagy sebességű oválpálya előkészítő földmunkáit is el kell végeznie annak a vállalkozónak, aki elnyeri az Autó­ipari Próbapálya Zala Kft. közbeszerzési felhívását, amelynek összértéke 14,9 milliárd forint.

Egyre több részlet kerül napvilágra a zalaegerszegi autonóm tesztközpont építésének részleteiről. A közbeszerzési értesítőben a közelmúltban megjelent Keretmegállapodás a zalaegerszegi járműipari tesztpálya létrehozására irányuló fejlesztés megvalósításához szükséges építési munkák kivitelezésére nevű felhívásban a megrendelő részletezi, milyen feladatokat kell elvégezni a szerződés keretében, összesen nettó több mint 14 ,8 milliárd forintért. Ezek közé tartozik az úgynevezett handling pálya építése, amelyen a járművek kezelését próbálhatják ki, az offroad pálya, az országúti szakasz, a fékezőfelület, az okos városi környezet, azaz a smart city zone alépítményei és útszerkezetei, a járműdinamikai felület, azon belül emelkedők, rossz útburkolatok, zajmérő szakasz, aqua­planing medence, valamint az ovál pálya előkészítő földmunkáinak elkészítése. Ezek során létre kell hozni 10,3 kilométernyi 2×1 és 3,6 kilométernyi 2×2 sávos utat új nyomvonalon, párhuzamos és keresztező szervizúthálózattal.
Ezekhez kapcsolódik négy új híd, hat körforgalmi csomópont építése, 45 000 köbméter bitumenes kötőanyagú pályaszerkezeti réteg terítése, valamint 11 400 négyzetméter kőburkolat építése. Az utakhoz kapcsolódóan 13,9 kilométeren csapadékvíz-elvezetést kell kiépíteni csatornával vagy kétoldali árokkal. A terület-előkészítést, az előkészítő földmunkát összesen 997 ezer négyzetméter területen kell elvégezni.

Egy közelmúltban megjelent kormányhatározat értelmében a beruházást megvalósító Autóipari Próbapálya Zala Kft. eddigi hatmilliárd forint alaptőkéjét még az idén 15 milliárd forinttal meg kell emelni. Az indoklás szerint a kormány Magyarország járműiparban betöltött szerepének további erősítése céljából a projekt kiemelt, straté­giai fontosságára és a beruházás nemzeti stratégiai kutatási infrastruktúraként történő létrehozásának szándékára figyelemmel döntött erről.

Legkésőbb jövő nyártól már használhatják az autógyártók a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemeként elkészülő ovál pályát, amelynek átmérője 300 méter. Palkovics László kormánybiztos korábban azt közölte, hogy a projekt összköltsége mintegy 42 milliárd forint lesz.”

Forrás:
Kiírták a közbeszerzési pályázatot a zalai próbapálya kivitelezésére ; Jámbor Gyula; Magyar Idők; 2017. augusztus 18.
Lásd még egy korábbi hírből: „…Az elektromos meghajtású valamint az autonóm járművek tesztelése nemcsak a pályákon folyik majd, hanem a Smart City városban, ami húsz hektáron épül meg lakóházakkal, zöldfelületekkel, közutakkal, vasúti átjárókkal, hidakkal – fűzte hozzá egyebek között dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója…” Épül a járműipari tesztpálya