Skip to main content
energiagazdaságinformatikaInternetközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatársadalomtechnika

Úton az okos város felé – IDC Okos Város Fórum, 2017. szeptember 14., Budapest

Szerző: 2017. augusztus 20.No Comments

„08:30
Regisztráció és reggeli kávé

09:30
Köszöntő, az IDC Okos Város Fórum megnyitója
Fauszt Gábor, ügyvezető igazgató, IDC Magyarország

09:35
Okos Város – felvezető előadás

09:55
Okos Városok – Globális trendek, helyi lehetőségek
Az IDC gondolatébresztő előadása
Tóth László, elemző, mobil-, nyomtatási és képalkotási megoldások, IDC Magyarország
A felgyorsult urbanizáció a világ minden táján komoly nyomás alá helyezi a városokat, azok vezetését, lakosságát és az ott működő vállalkozásokat egyaránt. A kihívásokra adott válaszok eltérőek lehetnek, de a szűkös erőforrások optimális felhasználása és a digitális átalakulás hosszú távú hatásainak minél jobb megértése közös vágy. A helyi önkormányzatok számára értékes információt nyújthat az IDC által kidolgozott Okos Város Érettségi Modell szerint megvizsgált városok tapasztalatai, illetve a technológia szereplők és a városvezetők várakozásait összefoglaló kutatásai.

10:15
Út az okos városok felé – a mobil és az IoT technológia szerepe a fejlesztésekben
A Vodafone témafelvezető előadása
Király István, vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese, Vodafone Magyarország Zrt.
Egy jól átgondolt, megtervezett okos város fejlesztés legfontosabb lépése az igények felmérése. Mitől lesz élhetőbb a város a lakók számára, milyen igények merülnek fel a vállalatok vagy a városvezetés részéről? A városlakók által bejelentett incidensek kezelése, a közvilágítás, a szemétszállítás, a parkolási rendszer vagy a középületek energiafelhasználása okozza a legnagyobb fejtörést? Az előadásban szó lesz arról is, hogy a mobil és az IoT technológia hogyan segítheti az önkormányzatokat a különböző problémák megoldásában, valamint abban, hogy bevonják a lakosságot a közérdekű kérdésekbe, feladatokba.

10:35
Okos Város? Hogyan álljunk neki?
Szakértői előadás
Kulcsár Sándor, okos város szakértő
A települések egy jelentős része “okossá” szeretne válni, de mi az okos város? Hogyan kezdjenek neki? Hogyan lehet a szereplők közötti összhangot megteremteni? Hogyan, milyen eszközökkel tud a kormányzat segíteni az okos települések elterjedése érdekében?! Miért van az, hogy az okos város fejlesztést kezdeti hatalmas lelkesedés, rövid idő alatt enerváltságba fordul át? Előadásomban ezekre a kérdésekre próbálok válaszokat adni.

10:55
Tamási, az okos város
Széles András, alpolgármester, Tamási Város Polgármesteri Hivatal

11:15
Civil szervezetek működése az „okosodó városban” – a Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal bemutatkozása
Dánfy László Andor, soros elnök, Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal
Az előadásban egy közepes nagyságú, megyei jogú megyeszékhely város, Kecskemét esetében a város és vonzáskörzetének civil ernyőszerveződését mutatjuk be egy informatív civil szerveződés megalakulása és mintegy 10 éves sikeres működésének áttekintésével.
A civil szervezetek megalakulási fogalomrendszere és hagyományos interaktív működése során miként ismerte fel a város önkormányzata a civil tevékenység bekapcsolásának lehetőségét és szükségszerűségét a városi feladatok megoldásába.
2015 után egyre inkább előtérbe kerül a „digitális jólét „ megteremtése a civil társadalomban is, különös tekintettel a szenior korosztály reprezentánsaira, akik a 130 ezres lélekszámú város lakosságának több, mint egyötödét teszik ki. Ennek a korosztálynak még jelentős számú tettre kész tagja van mindkét nemben, akik meghatározóak a város kulturális, művészeti, idősügyi és hagyományőrző szakterületeinek mindennapos tevékenységében. Segíthetnek-e a civil szerveződések az informatikai megoldások elfogadtatásában és az alkalmazások megfelelő kiválasztásában.

11:35
Kávészünet és partneri kiállítás

11:55
Okos mérés az okos város szolgálatában
Dr. Molnár Gábor, vezérigazgató, Központi Okos Mérés Zrt.
A KOM Központi Okos Mérés Zrt. (KOM Zrt.) a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. kizárólagos tulajdonában álló társaság.
A Mintaprojekttel kapcsolatos főbb elvárások, célok a következők, az országos okos hálózati rendszer bevezetésének műszaki és gazdaságossági vizsgálata.
A KOM Zrt. az általa elindított partnerprogram eredményeképpen megközelítőleg 40 partnerrel kötött együttműködési megállapodást.
A KOM Zrt. által létrehozott rendszer funkcióit tekintve sikeresen alkalmazható majd az okos város program alapjainál, a városi termelés és fogyasztás energiaegyenleg esetében, az önkormányzati épületek és bérlakások energiafogyasztásának mérésére.
A Mintaprojekt keretében felszerelt okos mérőkből vagy okos mérést segítő külön berendezésekből a mérési adatok közvetlenül vagy közvetett úton (pl. az infrastruktúra-üzemeltetők központján keresztül) eljutnak a központi mérésvezérlési és adatelemző rendszerbe. A mérési rendszer már kiépült, 2017. szeptember végére várható ennek finomhangolása.
A KOM Zrt. az infrastruktúra-üzemeltetőkkel közösen megkezdte a végponti eszközök telepítését is, amely várhatóan 2017 őszén zárul.

12:15
GreenGo – e-Carsharing Budapesten – okos közlekedés esettanulmányi előadás
Michaletzky Bálint, ügyvezető igazgató, GreenGo Car Europe Kft.
Az előadás során visszatekintünk a car sharing fejlődésének hullámaira, mind technikai, mind a különböző szolgáltatási típusok kifejlődésének vonatkozásában. Rövid áttekintést adunk a jelenlegi helyzetről világ szinten, illetve megnézzük, hogyan lehet sikeres egy car sharing vállalkozás, illetve hogyan biztosan nem. Ebben, talán meglepő, hogy az egyik legfontosabb szereplő az érintett önkormányzatok. Megvizsgáljuk az önkormányzatok érintettségeit, lehetőségeit. Zárásként bemutatjuk a GreenGo eddigi működését, néhány adaton keresztül összehasonlítjuk a nemzetközi tapasztalatokkal.

12:30
Okos parkolás az élhető városokért – esettanulmányi előadás
Somogyi Zsolt, ügyvezető igazgató, Parkl
Az élhetőbb városok egyik legnagyobb kihívása belvárosban lévő autók számának csökkentése, amelyek parkolóhelyet keresve köröznek az utcákon, valamint a köztereken parkolva, elveszik a helyet az egyéb hasznosítási lehetőségek elől. Mindeközben számtalan olyan kihasználatlan parkolóhely áll rendelkezésre a világ nagyvárosaiban, amik jelenleg mégsem elérhetőek az autósok számára. A PARKL okos parkolási platformja az élhető okos városoknak segít a legjobban kihasználni minden rendelkezésre álló parkolóhelyeket, hogy több tér jusson értékes köztéri funkcióknak az utcán a parkoló autók helyett.

12:45
Technológiai megoldásszállítói előadás III.

13:00
Büféebéd

14:00
IDC kiscsoportos moderált kerekasztal beszélgetés a következő témákban:

  • Az okos város mögött álló technológia és annak vetületei
  • Bécs okos város – tapasztalatok és bevált gyakorlatok
  • Az önkormányzatok és a start upok együttműködése
  • Okos város működési modell, mi lenne az ideális forma?

A beszélgetések kötetlen formában zajlanak a megadott témákban moderátor vezetésével. A beszélgetések célja, hogy a különböző álláspontok jelenjenek és alkalmazható konklúziókat állapítsanak meg a résztvevők az eszmecsere végére.

14:55
Összegző gondolatok, az IDC Okos Város Fórum vége”

Forrás:
IDC Magyarország; 2017. augusztus