Bécsnek bevált az Airbnb megregulázása

„Bécs szigorította turisztikai törvényét, melynek segítségével az osztrák főváros növeli tudja az Airbnb-s magánszállásokból való bevételét. A szigorítás 2017. augusztus 17-n lépett teljes hatályba, de már a türelmi időszakban jelentősen nőtt Bécs adóbevétele.

Tegnap lejárt a hat hónapos türelmi időszak, Bécs mostantól kötelezi az Airbnb-t és más szállásmegosztó portálokat, hogy jelentsék be szállásadóikat. Az osztrák főváros így akarja elérni, hogy a magánszállások tulajdonosai se tudjanak kibújni adófizetési kötelezettségük alól. A szigorítás februári életbe lépése óta 50 százalékkal nőtt Bécs magánszállásokból származó adóbevétele – tudjuk meg Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményéből.

A turisztikai törvény szigorítása alapján az adóelkerülő szállásadóknak 420 euró helyett most már egy 2100 eurós büntetést kell fizetniük, amennyiben lebuknak. A könnyebb nyomonkövethetőség érdekében pedig az online platformok kötelesek jelenteni a város felé regisztrált magánszállásaikat, így Bécs ellenőrizni tudja, hogy a szállásadók befizették-e a rájuk vonatkozó 2,5-2,8 százalékos idegenforgalmi adót. A legnagyobb szállásmegosztó portál, az Airbnb adatvédelmi aggályokra hivatkozva maga akarja behajtani az adót, amit aztán Bécs városnak továbbutalna. A tárgyalások erről folyamatban vannak, a konszern 2014 óta több mint 200 nagyvárossal kötött hasonló adózási megállapodást.

A szigorítás valójában már idén februárban életbe lépett, de a város augusztus 17-ig haladékot adott. Ennek ellenére Bécs már a türelmi időszakban profitált a szigorításból, hiszen egyre több magánszállásadó jelentkezik be önszántából. Míg tavaly nyáron alig 1000 magánszállás után fizettek be idegenforgalmi adót, addig 2017. augusztusára már 1446 magánszemély jelentette be magát. Az év első hat hónapjában így több tízmillió forinttal nőtt a város bevétele. Az illetményből befolyó pénzt Bécs idegenforgalmi célokra használja – például ebből a többletbevételből reklámozza magát az osztrák főváros más országokban, így a szállásadók maguk is profitálnak a befizetésekből.
Az elmúlt pár évben Bécsben is megugrott a magánszállások száma. Míg 2016 márciusában még csak 5600 kiadó lakás és szoba közül válogathattak az érdeklődők az Airbnb szállásmegosztó portálon, addig mostanra ezek száma már majdnem eléri a 8000-et. Mivel a magánszállásadók többsége nem fizeti be az idegenforgalmi adót, Bécs évente eddig több százezer euró bevételtől esett el.”

Forrás:
Bécsnek bevált az Airbnb megregulázása; Világgazdaság; 2017. augusztus 18.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, Internet, közigazgatás:külföldön
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.