Varga Mihály: a még mindig viszonylag magas államadósságszint miatt óvatosan kell csökkenteni a közterheket

„Innovatívnak kell lenni a gazdaságpolitikában is – hangsúlyozta Varga Mihály az 55. Közgazdász Vándorgyűlés záró plenáris ülésén tartott előadásában. A nemzetgazdasági miniszter szerint a versenyképesség erősítéséért hozott intézkedéseknek egyensúlyban kell lennie a gazdaság stabilitását megőrző lépésekkel.
Biztonságos jelenre építi a kormány a versenyképes jövőt – szögezte le Varga Mihály, aki előadásának első részében az elmúlt évek eredményeit bemutatva elmondta: a gazdaság 2013 áprilisa óta folyamatosan növekedési pályán van. A 2002 és 2008 közötti időszakot elpazarolt éveknek nevezte, az akkori elhibázott gazdaságpolitika miatt – mikor strukturális kérdések megoldása helyett elosztási problémákkal foglalkoztak – rosszabb a helyzetünk.

A miniszter kifejtette: a meghozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarország minden területen jobban teljesít, a kiegyensúlyozott államháztartási adatok mellett egyre kedvezőbbek a foglalkoztatottsági számok, növekszenek a beruházások, jelentős mértékben csökkent hazánk pénzügyi sérülékenysége is.

A tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás már most érezteti kedvező hatásait – tette hozzá a miniszter, aki jelezte: ősz folyamán tovább folynak a tárgyalások a lehetséges változásokról, de azzal is számolni kell, hogy a még mindig viszonylag magas államadósságszint miatt óvatosan kell csökkenteni a közterheket.

A jövő legfontosabb kérdése a versenyképesség javítása – mutatott rá Varga Mihály. Elmondta: a tavaly év végén megalakult Nemzeti Versenyképességi Tanács az elmúlt időszakban az üzleti versenyképességet javító intézkedésekre tett javaslatot, amelyekből már jó néhány megvalósult.

Ilyen például az energiahálózatra való rácsatlakozás engedélyeztetési eljárása, a csődeljárások idejének lerövidítése, a cégbejegyzések díjának és illetékeinek csökkentése, valamint a pénzügyi szolgáltatások fejlesztése. A miniszter arról is beszélt, hogy nemzetgazdasági tárca az ősz folyamán a munkaerőpiac igényeihez igazodva a nyugdíjasok foglalkoztatásának további könnyítésére tesz javaslatot.

Varga Mihály a kormány gazdaságpolitikai stratégiájának legjelentősebb pozitívumának a nyitottságot nevezte megemlítve, hogy a kritikusaik szerint is időben és gyorsan reagálnak a felmerülő problémákra. A miniszter előadásában azokra a korábbi felvetésekre is reagált, amelyek szerint a magyarországi növekedés elsősorban az uniós pénzeknek köszönhető. Mint mondta: jó gazdaságpolitika nélkül mit sem érne a támogatás, hiszen több tagállam nem tudott megküzdeni a válság okozta kihívásokkal a jelentős EU-s források ellenére.”

Forrás:
Biztonságos jelenre építi a kormány a versenyképes jövőt; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. szeptember 9.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.