Skip to main content
Internetjogközigazgatás: külföldönpolitika

A Mozilla és a Free Software Foundation Europe (FSFE) támadja a szerzői jog uniós reformját – veszélyben az Internet nyitottsága és szabadsága?

Szerző: 2017. szeptember 17.No Comments

„Két szervezet is az új európai uniós szerzői jogi szabályozás miatt aggódik.

A Mozilla és a Free Software Foundation Europe (FSFE) egyaránt attól tart, hogy veszélybe kerülhet a világháló szabadsága és nyitottsága, ha elfogadják az Európai Unió új szerzői jogi törvénytervezetét, amelyről először az Európai Parlament Jogi Bizottsága szavazhat október 10-én. A végleges voksolást decemberre tervezik.

A Mozilla blogbejegyzésében azt kérte az európai uniós állampolgároktól, hogy juttassák el az ellenvéleményeiket az európai parlamenti képviselőknek és követeljék egy jobb reform kidolgozását. A szervezet amiatt aggódott, hogyha változatlan formában fogadják el a tervezetet, akkor eljöhet a blokádok és szűrők korszaka, amely veszélyeztetheti az internet szabadságát és nyitottságát.

Raegan MacDonald, a Mozilla európai politikáért felelős menedzsere úgy vélte, hogy a tervezet számos pontja és néhány módosítási javaslat is használhatatlan és egyenesen abszurd, ráadásul veszélyezteti az innovációt, a piaci versenyt és a véleményszabadságot. Gyakorlatilag minden tartalom, amelyet a felhasználók feltöltenek majd szűrhető vagy letiltható lesz, akadályozhatóvá válik az információk linkelése és lekérdezése. Az adatokhoz kizárólag a tudományos kutatólétesítmények férhetnének hozzá, a könyvtárosok, az újságírók, a különböző érdekcsoportok és a független tudósok nem. Az olyan online platformokat, mint a Wikipédia vagy a GitHub pedig kötelezni lehetne arra, hogy ellenőrizzék az emberek bejegyzéseit.

Az FSFE a közös szoftverfejlesztések miatt aggódott és ez különösen a nyílt forráskódú projekteket érintheti majd hátrányosan. Ezért a szervezet és az OpenForum Europe elindította a Save Code Share nevű kezdeményezést, s a kiadott fehér könyvében elsősorban a tervezet 13. cikkelyével foglalkozott. Az új szabályok bizonytalan jogi helyzetet teremthetnek a fejlesztők és a fejlesztői közösségek számára. A szolgáltatókat ugyanis köteleznék új szűrőtechnológiák alkalmazására, hogy megelőzhetők legyenek a szerzői jogsértések, ez pedig egyúttal az ügyfeleik megfigyelését is jelentené.

Polina Malaja, az FSFE jogi kérdésekért felelős koordinátora kijelentette, hogy a jövőben gyakorlatilag minden olyan személyt, céget vagy szervezetet, amely kódmegosztó platformot használ, potenciális szerzői jogsértőként kezelnének és a tartalmaikat bármikor eltávolíthatnák vagy megakadályozhatnák az azokhoz való hozzáféréseket. A jogtulajdonosok jogainak védelméért egyértelműen a platformok felelnének”

Forrás:
EU – veszélyben az internet nyitottsága és szabadsága?; SG.hu; 2017. szeptember 13.