Skip to main content
gazdaságszakirodalom

Minden eddiginél nagyobb mértékben nőtt az elektronikus fizetési forgalom

Szerző: 2017. szeptember 17.No Comments

„…A hazai kibocsátású fizetési kártyák közel 9 milliós darabszáma szintén nem változott jelentős mértékben, az első negyedévhez képest 43 ezer darab növekmény jelentkezett. Ugyanakkor tovább emelkedett az érintőkártyák aránya, az első félév végén a hazai kártyák mintegy 68 százaléka rendelkezett ezzel a funkcióval. A fizikai elfogadóhelyek száma nagyobb mértékben (5 százalékkal) nőtt a második negyedév során az előző időszakhoz képest, mint az internetes elfogadóhelyeké (4 százalék). A 92 ezer darab fizikai elfogadóhelyen üzemelő terminálok számának (119 ezer darab) növekedése meghaladta az 5 százalékot az első negyedévhez viszonyítva és már közel 79 százalékuk alkalmas az érintéses fizetések lebonyolítására.

Az év második negyedévében minden eddiginél nagyobb mértékű volt a fizetési kártyás vásárlási forgalom bővülése. A hazai kibocsátású kártyákkal belföldön 1066 milliárd forint összértékben lebonyolított mintegy 152 millió darab vásárlási tranzakció 25, ill. 26 százalékos emelkedést jelentett az előző év azonos időszakához képest darabszámban és értékben. A vásárlási forgalom 86 százaléka történt betéti kártyák használatával mind a tranzakciók darabszámát, mind az értékét tekintve, és ez a dominancia a hitelkártyák rovására egyre nő. Míg a betéti kártyás forgalom 27 százalék körül bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva darabszámban és értékben egyaránt, addig a hitelkártyák esetében ugyanez 13, ill. 15 százalék volt. Az érintéses fizetések térnyerése is folytatódott, a 99 millió darab tranzakció összértéke 546 milliárd forint volt a második negyedévben, ami az előző év azonos időszakához képest 72 százalékos és 2,1-szeres növekedést jelentett. Ennek eredményeként a hazai elfogadói hálózatban magyar fizetési kártyákkal lebonyolított összes (139 millió darab) vásárlási tranzakció kétharmada, értékben pedig több mint a fele történt az új technológia használatával. A korábbi negyedévekhez hasonlóan, 35 százalékot meghaladó mértékben nőtt 2016 második negyedévéhez képest a fizetési kártyákkal
lebonyolított internetes vásárlások száma (9,5 millió darab) és értéke (104 milliárd forint), ami az e-kereskedelem töretlenül növekvő térnyerését mutatja…”

Forrás:
Minden eddiginél nagyobb mértékben nőtt az elektronikus fizetési forgalom; Magyar Nemzeti Bank; 2017. szeptember 15. (pdf)