Skip to main content
információ rövidenközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

A héten olvastuk: digitális diplomácia – 2017. szeptember 25.

Szerző: 2017. szeptember 25.No Comments

MINEK NEVEZZELEK? – FOGALOMTÁR
Mi az a digitális diplomácia – a letisztult pragmatizmus amerikai példája
Korábban bemutattuk a „digitális diplomácia” egy szabatos, tudományos igényű meghatározását. A múlt héten aztán egy gyakorlatiasabb álláspontot ismertettünk. De, pragmatizmusban alighanem az amerikaiaké a végszó: az USA Külügyminisztériuma vonatkozó belső szabályozásában így „definiálja” ezt a fontos területet: „A digitális diplomácia a közdiplomácia fontos eszköze. Egyik kulcstényezője a közösségi média”. Elsőre megmosolyogtatónak tűnik, hiszen tulajdonképpen nem mond semmit a tárgyáról. De, valóban így van? Hiszen a lényeg nagyon is ott van: mire használható, és milyen eszközökre épít ezen célja eléréséhez. A többi tulajdonképpen akadémikus elmélet csupán – legalábbis amerikai szemmel.
Official Communication Using Social Media; US Department of State; Foreign Affairs Manual; 2017. augusztus 24.

Hackathon a humanitárius segélyprogramok dinamizálásáért – Hollandiában
A 2017-es évben a világ 33 országának mintegy 100 millió lakója szorul nemzetközi segélyekre. A növekvő igények és a mind szűkösebb források ellentmondásának feloldását szolgálhatja a segélyprogramok hatékonyságának, átláthatóságának drámai növelése. A Holland Külügyminisztérium és a PwC nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég közösen szervezett hackathont a segélyezésre szorulók eredményesebb bevonását elősegítő technológiák kifejlesztésére. A 36 órás versenyen programozók, adatszakemberek, segélyszakértők és menekültek közösen dolgoztak összesen 12 prototípuson. A nyertes csapat a segélyre szorulók és a potenciális donorok közötti közvetlen, biztonságos kommunikációt forradalmasító megoldással rukkolt elő.
Hackathon for Humanitarian Aid gives a voice to people in need; PwC

Big data – a diplomácia legújabb motorja?
Fogalomtárunk e heti meghatározása is jól mutatja: a szakmai közvélemény elsősorban a közönséggel való kapcsolatépítés új lehetőségeit látja a digitalizáció térhódításában. A digitális diplomácia ma még döntően „twitter diplomáciaként”, „facebook diplomáciaként”, esetleg „Instagram diplomáciaként” jelenik meg. A digitalizáció, illetve a korábban soha nem látott mennyiségben és minőségben rendelkezésre álló adattömeg azonban – vélik egyes szakértők – jóval szélesebb perspektívákat kínál a diplomáciának is. A big data minőségi ugrást hozhat

  • a konzuli munkában (külföldön tartózkodó állampolgárok adatbázisai révén)
  • a külkapcsolatok tervezésében (releváns trendek elemzése révén)
  • közdiplomáciai tevékenységben (imázs-elemzések nyomán)
  • fejlesztési- és segélyprogramok menedzselésében (projektek nyomon követése alapján)
  • nemzetközi jogvitákban (pl műholdas bizonyítékok elemzése révén) stb.

Természetesen a big data alkalmazása sem kínál valamiféle csodaszert; ráadásul az adattömegek elemzése (ma még) szinte megoldhatatlan kihívások elé állíthatja a külügyi szervezetrendszereket.
Big data: the next accelerator for diplomacy?; Barbara Rosen Jacobson; Diplo blog; 2017. május 16.

Milyen szerepet szánjunk a volt nagyköveteknek a digitális diplomáciában?
Egy jó nagykövet a digitális diplomácia különösen értékes „erőforrása” lehet. Közéleti szerepüknek, illetve közszerepléseiknek hála a közösségi médiumokon az ismert, vagy „érdekes”nagyköveteknek nagyságrendekkel több követője akadhat, mint a tulajdonképpeni követségi facebook oldalaknak, twitter fiókoknak. Ez azonban óhatatlanul felvet egy nagyon is fontos kérdést: mi történjék a külszolgálatukból hazatérő diplomaták ilyen közösségi média jelenlétével? Adják netán át népszerű fiókjaikat az utódnak? És, vajon erre hogyan reagálnak majd az inkább személyekhez kötődő követők? Ha viszont megtartja közösségi média jelenlétét, akkor immár kinek az álláspontját tükrözi majd egy-egy személyes poszt, vagy twitter bejegyzés?
What is the Role of Former Ambassadors in Digital Diplomacy?; Belgrade Initiative 4 Digital Public Diplomacy; 2017. február 13.

A washingtoni Mexikói Nagykövetség facebook live panel beszélgetéssel ünnepelte a Nemzetközi Nőnapot
Az idei Nőnapon a washingtoni Mexikói Nagykövetség újabb technológiai megoldást emelt be digitális diplomáciai eszköztárába: a facebook live-on szervezett élő, interaktív panelbeszélgetéssel kívánták felhívni a figyelmet a nők helyzetének globális problémájára. A téma ugyanakkor – tekintettel a törvényes és illegális migránsok körében nagy számban jelenlévő nők helyzetére – fontos problématerülete a két ország bilaterális kapcsolatainak is. A különböző szakterületek specialistáinak bevonásával zajló élő beszélgetés nem csupán a jelenség széleskörű megvitatására adott teret: egyben fontos figyelemfelkeltő funkciója is volt, ráirányítva a figyelmet a mintegy 50 Amerikában levő mexikói konzulátuson át elérhető segítségre.
Mexican Embassy marks International Women’s Day with Facebook Live panel discussion; The Digital Diplomacy Hub; 2017. június 16.

SZAKMAI MŰHELYEK
DiploHack hálózat
A szakmai együttműködés, hálózatépítés a sebesen változó világban fontosabb, mint valaha. Ennek intézményes kereteit igyekeztek megteremteni azok a svéd és holland diplomaták, akik 2013-ban az együtt gondolkodás és együttműködés újszerű fórumát indították útnak. Az évente számos alkalommal megrendezett nemzetközi események – általában tematikus alapon szerveződve – igyekeznek bevonni külügyi szakértőket, civil szervezeteket, a szociális gazdaság szereplőit a diplomácia számára is fontos problématerületek megoldásába.
Az újszerű partnerség keretében közösen keresik az innovatív megoldásokat arra, hogy hogyan lehet a legeredményesebben mozgósítani az internet, illetve a közösségi médiumok potenciálját az immár világméretű kihívások orvoslására.
A programok jellemző módon két kulcsterület körül kristályosodnak:

  • Hogyan mozdíthatja elő a kollaboráció a szólásszabadság globális erősödését?
  • Hogyan kínálhat megoldást a big data a világ élelmezési egyenlőtlenségeinek felszámolásában?

DiploHack