Skip to main content
gazdaságinformatikajog

Eljuthatunk oda, hogy nem is lesz szükség a jogászokra?

Szerző: 2017. október 1.No Comments

„A robotügyvéd még távolinak tűnhet, ám a mesterséges intelligencia alkalmazása a jogi ügyekben már rövid időn belül megvalósulhat – állítja a hvg.hu-nak adott interjúban a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda globális vezetője, Paul Rawlinson.

Hvg.hu: Arról beszélt, hogy változó világban élünk. Ez azt jelenti, hogy az ügyvédek munkája is változik?
P.R.: Eltávolodva a jogászok hagyományos szerepétől, egyre inkább üzleti partnerekké lépünk elő, akiknek pontosan tisztában kell lenniük az egyes ágazatok sajátosságaival. Már rég nem arról van szó, hogy csak előkészítjük a dokumentumokat egy szerződéshez: egyszerre kell projektmenedzsernek, IT-szakembernek lennünk, gyakorlati kérdésekre választ adni. Amikor a céghez kerültem, felmérték a jogi tudásomat – ez már nem elég. Az is fontos, hogyan kommunikálunk az ügyfelekkel, hogy fel tudjuk mérni az erősségeiket, és csapatban tudjunk dolgozni. És az innováció is fontos – ez a mi esetünkben a technológia tudatosabb használatát jelenti, akár a mesterséges intelligencia alkalmazásával.

Hvg.hu: Robotügyvédekkel fogunk találkozni?
P.R.: Egyelőre inkább az információáramlás automatizálásáról van szó. Például egyes ügyeknél akár milliónyi oldalt kell átnézni, ami több száz jogász munkáját igényli. De ha ezt a keresést egy gép meg tudja oldani, akkor nagyjából a tizedére lehet szorítani a jogászok munkáját. Ez persze nem mesterséges intelligencia, hanem a technikai lehetőségek okos kihasználása. A következő fázis egy olyan gép, amely már ítéleteket tud elemezni, például adóügyekben. Például fel tudja vázolni, hogy egy adott bírót mi befolyásol a döntései meghozatalánál, mire alapozza őket. Ez még mindig nem olyan kifinomult, mint az emberi elme, de nagy segítséget jelent.

Hvg.hu: Eljuthatunk oda, hogy nem is lesz szükség a jogászokra?
P.R.: Nekünk azt is meg kell értenünk, hogy az ügyfeleinknek mire van szükségük, ezt egy gép nem tudja. Persze azt még nem látjuk, mi lesz száz év múlva, de egyelőre az ügyvédek döntéseit segítik a gépek, nem helyettesítik őket.

Hvg.hu: A kollégái nyitottak ezekre a dolgokra?
P.R.: Munkatársaink számára nem új dolog, hogy lépést kell tartaniuk a fejlődéssel, legfeljebb az, hogy egyre gyorsabb ez a folyamat.

Hvg.hu: És ügyfeleik nem kételkednek ezekben az újításokban?
P.R.: Említettem már, hogy amit most elvárnak tőlünk, az a felelős segítség, hogy az asztalnál ülve ne csak jogi tanácsot adjunk, de értsük az üzletet is…”

Forrás:
„A Brexit és Trump után sem dőlt össze a világ, csak megváltozott”; Gyükeri Mercédesz; HVG.hu; 2017. október 1.