Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarterületfejlesztés

A Modern Városok Programban nagyobb szerepet kapnak az önkormányzatok

Szerző: 2017. október 8.No Comments

„A Modern városok program keretében megvalósuló beruházásokban a jövőben nagyobb szerepet kapnak az önkormányzatok – közölte a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtök este az MTI-vel.
Kósa Lajos Debrecenben elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta azt a javaslatát, hogy egyfajta szemléletváltással „amit lehet, adjunk vissza a városoknak, legyenek ők a beruházók”, miután ott van „a helyi erő, a helyi akarat és tapasztalat és a helyismeret”.

Ennek szellemében két Debrecent is érintő döntést hozott szerdai ülésén a kormány: egyik a Csokonai Színház felújításához, másik az egyetemi innovációs és inkubátorház-beruházáshoz kapcsolódik – jelezte a miniszter.

A korábbi kormánydöntéssel ellentétben a Csokonai Színház több mint hatmilliárd forintos felújítása a város felelőssége lesz: az állam egyik szervezete, a Magyar Nemzeti vagyonkezelő (MNV) helyett maga a város lesz a beruházó – mondta, hozzátéve: ez azzal jár, hogy az MNV-nek utalt költségvetési előirányzat visszakerül a tárca nélküli minisztériumhoz, és ők kötik meg a szerződést Debrecennel.

Kósa Lajos meggyőződése szerint ezzel a változtatással felgyorsulnak a fejlesztések. Példaként a debreceni Nagyerdei Stadion beruházását említette, amely „ha nem lett volna társberuházó a város, akkor sose épül fel”.

A másik, Debrecent érintő kormánydöntésről szólva elmondta: ötmilliárd forintos beruházással megkezdődhet a város és a Debreceni Egyetem közös fejlesztése, egy innovációs és inkubátorház felépítése az egyetemi innovációs parkban.

Papp László, Debrecen polgármestere örömmel fogadta a kormánydöntéseket. Az MTI-nek elmondta: a Modern városok program keretében megvalósuló több beruházásuk – déli ipari övezet, nemzetközi iskola, nagyerdei fejlesztési program – mind előrehaladott állapotban van, és most felgyorsulhat a színház felújítása és az inkubátorház építése is.

Közlése szerint a kormánydöntés eredményeként egy-két héten belül elindítják a színházfelújítás tervezési közbeszerzési eljárását, jövőre pedig a 6,3 milliárdos beruházás kivitelezési közbeszerzési folyamat is.”

Forrás:
A Modern városok programban nagyobb szerepet kapnak az önkormányzatok; kormany.hu; 2017. október 6.