Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Schleswig-Holstein fokozatosan megszabadulna a kereskedelmi szoftverektől

Szerző: 2017. október 8.No Comments

„A német szövetségi tartomány a jövőben a nyílt forráskódú megoldásokra akar építeni és hosszú távon teljesen leváltaná a kereskedelmi szoftvereket.

Az új tartományi kormány a koalíciós szerződésében vállalta, hogy nyílt forráskódú programokat fog használni. A koalíciós tárgyalások során a Zöldek elérték, hogy a jövőben a beszerzések feltételeit úgy módosítják majd, hogy előnyt élvezhessenek a nyílt forráskódú alkalmazások, mert csak így biztosítható, hogy a közigazgatás annyira, amennyire csak lehetséges, függetleníteni tudja magát az egyes szoftverfejlesztőktől.

Robert Habeck helyi miniszterelnök-helyettes és energiaügyi, mezőgazdasági, környezetvédelmi és digitalizálási miniszter kifejtette, hogy a digitalizálás egyik problémája pont az, hogy kevés nagyvállalat kezében hatalmas piaci hatalom összpontosul. A Google, a Whatsapp, a Microsoft és más IT-óriások uralják a piacot, a politika és a közigazgatás pedig nehezen tud fellépni e jelenség ellen. A megoldás az, hogy a tartománynak digitális szempontból is függetlenebbnek kell lennie.

A schleswig-holsteini politikusok álláspontja az, hogy a nyílt interfészek, a szabványok és a szoftverek növelik a felhasználói szuverenitást, s fontos építőelemek az IT-biztonság erősítése szempontjából, ráadásul lehetővé teszik az innovatív alkalmazások megjelenését és elterjedését is. A koalíciós szerződés szerint a hosszú távú cél a teljes függetlenedés a kereskedelmi termékektől. A programokat a jövőben központilag szerzi be a Dataport nevű szolgáltató. A tervek alapján az újonnan létrehozott digitalizálási minisztériumban egy új központi IT-menedzsmentet alakítanak ki és az felügyel majd arra, hogy lehetőleg minél több közbeszerzési eljárásban jelenjenek meg nyílt forráskódú szoftverek. A zárt forráskódú termékek teljes kiváltása ugyanakkor csak hosszú távon érhető el.

Marit Hansen schleswig-holsteini adatvédelmi biztos kiemelte, hogy az információs társadalom jelenleg bizonytalan alapon nyugszik – biztonsági hibákkal, rejtett kiskapukkal és beépített megfigyelési, illetve követési lehetőségekkel. Úgy véli, a forráskódok megjelentetése hozzájárulhat a helyzet stabilizálásához és jó esélyt jelenthet. A szakember emellett rámutatott, hogy jövő májustól a közbeszerzésekben az új európai adatvédelmi irányelv eddiginél szigorúbb adatvédelmi információbiztonsági követelményei fognak megjelenni. A schleswig-holsteini kabinet döntése befolyással lehet más szövetségi tartományok vezetőire, a német államra, sőt, a Microsofttal folytatott tárgyalásokra is. A Dataport egyébként jelen van Brémában, Hamburgban, Alsó-Szászországban, Mecklenburg-Előpomerániában és Szászország-Anhaltban.”

Forrás:
Schleswig-Holstein száműzi a Microsoft termékeit; SG.hu; 2017. október 7.