Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyartechnika

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az IVSZ-IFKA konzorcium bemutatta az „Ipar 4.0 Mintagyárak” projektet

Szerző: 2017. október 15.No Comments

„2017. október 12-én az IFKA és az IVSZ részvételével létrejött Konzorcium sajtóeseményen mutatta be az „Ipar 4.0 Mintagyár” projektet.

Közös sajtótájékoztatót tartott a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IVSZ-IFKA konzorcium az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt indulása kapcsán. A 2,35 milliárd forint keretösszegű projekt célja, hogy Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakításával támogassa a termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztési törekvéseit.

A 2019 decemberéig tartó program során Ipar 4.0 Mintagyárak, valamint egy Ipar 4.0 Technológiai Központ fog létrejönni, amely segíteni fogja a hazai kkv-kat termelési rendszereik modernizálásában. A projekt szemléletformáló kampánnyal fog indulni, melyek során a cégekkel megismerteti az Ipar 4.0 módszerek és technológiák előnyeit, a Modern Gyárak Éjszakáján pedig a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és a jelenlegi munkavállalókat kívánja elérni. Az Ipar 4.0 megoldásokra nyitott cégek, 3-5 napos konzultáción vehetnek majd részt, és a projekt indulását megelőző felmérés alapján kb. 400 jelentkezőre lehet számítani. Összesen 50 cég vehet majd részt egy 10-20 napos fejlesztési programban, melynek végén minősítést is szerezhetnek.

A sajtótájékoztatón Pomázi Gyula iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár (NGM) az Ipar 4.0 és a projekt nemzetgazdasági jelentőségét ismertetve elmondta, hogy a magyar kormány Irinyi Terve az ipar szerkezetének átalakulására nyújt válaszokat Az újraiparosítási stratégia deklarált célja, hogy Magyarország legyen az az EU-tagállam, ahol a bruttó nemzeti összterméken belül a legnagyobb szeletet az ipari adja. Az újraiparosítás segítésének komplex eszközrendszerében zászlóshajónak számít a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2017. január 3-án közzétett GINOP-1.1.3-16 „Termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása” címet viselő kiemelt projekt.

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke projekt iparági jelentőségéről, és a kapcsolódó üzleti lehetőségekről beszélt. Hangsúlyozta a digitalizált termelés folyamatokra gyakorolt hatékonyságnövelő szerepét, ismertette a vertikális és horizontális integrációban rejlő lehetőségeket – különös tekintettel az „egyedi tömeggyártás” modellre, és bemutatta, hogyan járulhatnak hozzá az Ipar folyamatait értő IT megoldásszállítók az ipar digitális transzformációjához.

Dr. Bárdos Krisztina, konzorciumvezető az IFKA képviseletében a projekt folyamatát és főbb mérföldköveit mutatta be, kiemelve, hogy a projekt célja, hogy Magyarország lemaradó régióiban a Mintagyárak és szakértőink segítségével minél több kkv ismerhesse meg az Ipar 4.0 módszereit és eszközeit – ezzel is javítva versenyképességüket. A program sikerességéhez természetesen szükség van a véleményformálók (szakpolitika, sajtó, egyetemek, ágazati szakértők) együttműködésére is. A 2018 elején induló program részleteiről a folyamatosan frissülő weboldalon bővebb információkat találhat minden érdeklődő.

Az IVSZ IOT Munkacsoport ülésén és az Ipar 4.0 almunkacsoport alakuló ülésén pedig személyesen is megismerhetik a projekt tagjait és szakérőit október 24-én. Regisztrálj most!”

Forrás:
Bemutatták az Ipar 4.0 Mintagyár projektet; Fábián László; Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; 2017. október 13.
Lásd még: IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.