Skip to main content
hírközlésInternetközigazgatás: külföldöntávközlés

Újabb részletek váltak ismertté az ingyenes európai WiFi-ről: regisztráció­köteles lesz

Szerző: 2017. október 15.No Comments

„Újabb részletek váltak ismertté az európai uniós projektről.

Az európai uniós tagállamok tavaly decemberben döntöttek arról, hogy a WiFi4EU nevű program keretében a tervek alapján 6000-8000 közösség számára teszik lehetővé, hogy a településeik központjaiban ingyenes WLAN-hozzáféréseket biztosítsanak a lakosok és a turisták számára. Májusban az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament megállapodtak, hogy 120 millió eurót különítenek el a kezdeményezésre. Az Európai Parlament szeptember közepén szavazta meg a vezeték nélküli internethálózat kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját és nemrég az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta a projekt finanszírozását, így már 2018 elején lehetőség nyílhat az első pályázatok benyújtására.

A WiFi4EU-hálózat használata ugyan valóban ingyenes lesz, de regisztrációhoz kötött. A felhasználókat a mobiltelefonszámuk alapján fogja azonosítani a rendszer. Az Európai Bizottság szóvivője azt nyilatkozta, hogy egy az egész kontinenst lefedő azonosító rendszerre lesz szükség azért, hogy biztonsági okokból ellenőrzési jogot lehessen gyakorolni. A személyekkel kapcsolatos adatokat csak akkor dolgozzák majd fel, ha azt a nemzeti törvények előírják.

Az azonosító rendszert egy külső szolgáltató fogja kiépíteni és üzemeltetni, ezt a partnert azonban még keresik. Az adatbázist más célokra nem használják majd fel. Elvileg egyébként lesz arra lehetőség, hogy a WiFi4EU-hoz további ingyenes helyi vezeték nélküli hálózatok is csatlakozzanak. A WiFi4EU-hálózat létrehozását és üzemeltetését csak kereskedelmi távközlési társaságok végezhetik, az önkéntes projektek ugyanis nem tudják garantálni, hogy a hálózataik folyamatosan zökkenőmentesen üzemelnek, illetve, hogy hiba esetén a legrövidebb határidőn belül ismét rendelkezésre állnak.”

Forrás:
Regisztráció­köteles lesz az ingyenes európai WiFi; SG.hu; 2017. október 13.