Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Új fejlődési szakaszba lépett a klaszterakkreditáció

Szerző: 2017. október 16.No Comments

„Új fejlődési szakaszba lépett a klaszterakkreditáció, az újak helyett mostantól a kiemelt együttműködést felmutató és a nemzetközi piacon is látható klasztereket kell támogatni Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára szerint.
Az államtitkár az Akkreditált klaszter pályázat díjátadóján közölte, hogy a klaszterek elfogadták az akkreditációs pályázat megemelt minőségi elvárásait, hiszen az egyre élesedő piaci versenyben nekik is érdekük megfelelni a magasabb követelményeknek. Az Akkreditált klaszter címet külföldön is egyre inkább elismerik – tette hozzá.

A rendezvényen 21 klaszter kapott oklevelet – közülük 18 megújította, 3 pedig első alkalommal nyerte el a címet -, további 4 pedig most újítja meg akkreditációját, így jelenleg 25 akkreditált klaszter működik. A klaszterekben részt vevő vállalkozások árbevétele eléri a 7700 milliárd forintot – ennek csaknem harmada kivitelből származik -, egy főre 18,3 millió forint hozzáadott értéket termelnek. A klaszterek 908 vállalkozás működését hangolják össze.

Rákossy Balázs hangsúlyozta, hogy a régió országai közül egyedül Magyarországon működik klaszterminősítési rendszer. A magyar klaszterek – hasonlóan a külföldiekhez – átlagosan 40-50 taggal működnek, munkájukban egyetemek, kutatóintézetek, önkormányzatok, kamarák, nagyvállalatok és kisvállalkozások vesznek részt – tette hozzá. Felidézte, hogy a 2007-2013-as szakaszt lezáró utolsó oklevélátadó-ünnepségen 34 klaszter rendelkezett akkreditációs címmel, emellett csaknem 200 induló és fejlődő szakaszban lévő klaszter kapott támogatást. Közülük többen összeolvadtak vagy nem újították meg akkreditációjukat, de a sikeresen működő klaszterek az államtitkár szerint azt bizonyítják, hogy az érintettek éltek a támogatás nyújtotta lehetőségekkel.”

Forrás:
Új fejlődési szakaszba lépett a klaszterakkreditáció; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. október 12.