Skip to main content
informatikaInternetközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

V4: új kiberbiztonsági hatóság felállításáról rendelkezett a lengyel miniszterelnök

Szerző: 2017. október 16.No Comments

„Korunk egyik legnagyobb kihívásának nevezte a lengyel miniszterelnök a telekommunikációs rendszerek ellen indított támadásokat.

Beata Szydlo a hírt a harmadik Európai Kiberbiztonsági Fórum megnyitóján jelentette be Varsóban. Az utóbbi időben több Európai Uniós tagország vezetőjének hivatalában hoztak létre hasonló részleget, a digitális fenyegetések elhárításáért. A lengyel politikus kiemelte, hogy a telekommunikációs rendszerek ellen indított támadások korunk egyik legnagyobb kihívását jelentik.

„Ma azért vagyok itt, mert úgy gondolom, hogy a kiberbiztonság a modern világ legfontosabb kihívásai közé tartozik. Az országok gazdaságát és stabilitását egyaránt érinti. Ugyanakkor, – és azt hiszem, ebben mindnyájan egyetértünk – a békére is fenyegetést jelent.[Híradó.hu]””

„Hétfőn jelentette be az ország védelmi minisztere, hogy néhány éven belül legalább 1000 fős kiberhadsereget szerveznek. Antoni Macierewicz erről a Cybersec nevű kiberbiztonsági fórumon beszélt Krakkóban. A célra 2 milliárd zlotyit, azaz úgy 145 milliárd forintot már el is különítettek. A miniszter beszédében úgy fogalmazott, a kibertérben vívott harcok a modern világban nem kevésbé fontos, mint a szárazföldön, az égben vagy vízen vívott csaták. Macierewicz arról is beszélt, hogy a lengyel kormányt is számok alkalommal támadták már meg „trollgyárak”.[444.hu]”

Forrás:
V4: Új kiberbiztonsági hatóság felállításáról rendelkezett a lengyel miniszterelnök; Híradó.hu; 2017. október 9.
1000 fős kiberhadsereget állít fel Lengyelország; Boros Juli; 444.hu; 2017. október 11.