Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalom

Digitális átállás a pénzforgalomban – a sikeres banki alkalmazkodás öt pontja

Szerző: 2017. október 23.No Comments

„Az elmúlt időszakban a digitalizáció, a technológia fejlődése jelentős változást eredményezett a gazdaság számos területén. A változások a pénzügyi innovációk megjelenése és elterjedése révén nem hagyták érintetlenül a pénzforgalmat és a pénzügyi infrastruktúrákat sem, jelentős hatást gyakorolva a bankszektorra és annak versenyképességére. Magyarországon a globális tendenciákhoz hasonló folyamatok zajlanak le.

Elemzésünk első részben azt mutatjuk be, hogy a digitalizáció hatásainak közelmúltbeli megjelenéséig mi jellemezte a pénzforgalmi szolgáltatások piacát. Ezt követően részletezzük a változás forrásait, egyrészt a technológia fejlődését és az ügyféligények változását, másrészt azokat a szabályozási és szabványosítási fejleményeket, amelyek nagymértékben elősegítik a pénzforgalmi szolgáltatások piacának átalakulását. Az elemzés végén összefoglaljuk, hogy melyek azok a főbb stratégiai lépések és fejlesztések, amelyeket a bankszektornak rövid távon végre kell hajtania annak érdekében, hogy versenyképességét hosszabb távon is meg tudja őrizni.”

Forrás:
Digitális átállás a pénzforgalomban – a sikeres banki alkalmazkodás öt pontja; Divéki Éva, Kajdi László; Magyar Nemzeti Bank; 2017. október 12. (pdf)