102. Kormányinfó: egészségügyi béremelés, kórházi adósságrendezés, EESZT, kötelező kéményellenőrzés

„Jelentős bérfejlesztést jelentett be novemberre az egészségügyben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 102. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Lázár János elmondta: mintegy 98 ezer ember, köztük 79 ezer szakdolgozó és 16 ezer szakorvos bérét emelik. Az orvosok újabb 100 ezer forintos emelésre számíthatnak, míg a szakvizsgával még nem rendelkezők és a gyógyszerészek 50 ezer forintos, a szakdolgozók 12 százalékos bérfejlesztésre.
Idén az egészségügyi béremelés 82,5 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek – ismertette.

Lázár János közölte azt is: a kabinet döntött a kórházak adósságrendezéséről is, valamint azon intézmények támogatásáról, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre az adósság hosszú távú csökkentéséért. Erre 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kabinet.

Ebből az intézmények 30 napon túli adósságát rendezik, de azokat az kórházakat is támogatják, amelyek az ellátás színvonalát növelő változtatásokat hajtottak végre.

Novemberben létrejön az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér
Novemberben megkezdődik az egészségügyi ellátás során keletkezett összes adat digitalizálása, vagyis létrejön az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér – jelentette be a miniszter. Lázár János azt mondta: az elektronikus személyi igazolványok első felhasználásaként az összes adat egy központi nyilvántartási rendszerbe kerül, amely átláthatóbb, kezelhetőbb rendszert hoz létre.

A változás érinti az összes egészségügyi dolgozót és ellátást, vagyis a kórházak mellett például a háziorvosi ellátást, a szakrendelőket vagy a gyógyszertárakat.

A dolgozók egy központi rendszer részesei lesznek, amelyben az eddig manuálisan vagy más módon rögzített adatok egy helyre, egy központi felhőbe kerülnek. Ehhez használják majd elektronikus személyi igazolványaikat, amelyeket soron kívül állítják ki számukra.

Mint mondta, március óta folyik az átállás előkészítése, amelynek keretében már 25 ezer leolvasót osztottak ki, további 14 ezer kiszállítása pedig már megkezdődött, az átállást folyamatosan valósítják meg.

A kezdeményezést a gyógyszerészi, az orvosi kamara és a kórházszövetség is támogatta. Lázár János szerint az egészségügy modernizálásában döntő jelentősége lehet a közhiteles adatok, folyamatok kontrollálásának.

Az új dél-budai kórházról szólva kiemelte: az elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi fejlesztése lesz Budapesten, az új kórház hozzávetőleg 150 milliárd forintba kerül. Ez lesz Magyarország és valószínűleg az egész térség legmodernebb ellátó intézménye – mondta a miniszter

A kabinet nem adja fel szigorú költségvetési politikáját
Gazdasági kérdésekről szólva a miniszter a friss foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat emelte ki, hangsúlyozva, hogy soha nem látott mélységbe süllyedt Magyarországon a munkanélküliség, és 1990 óta soha nem volt olyan év, amikor annyi embernek lett volna munkája, mint most. Közel a teljes foglalkoztatottság – jelezte, hozzátéve: a munkahelyteremtésben, a munka mint érték megjelenítésében a kormány óriási eredményeket ért el. “Az a duma” pedig nem igaz, hogy a közfoglalkoztatás növelné a munkaerőpiaci számokat – jegyezte meg.

Lázár János emellett a keresetek emelkedésére és az építőipari termelés bővülésére is felhívta a figyelmet. Utóbbival kapcsolatban megerősítette, a kormány foglalkozik azzal, hogy a pénzintézetek hogyan intézik a családok otthonteremtési kedvezményével, a csokkal kapcsolatos kérdéseket, és foglalkozik a kormány a kistelepülési ingatlanvásárlások, -felújítások támogatásának ügyével is.

Azt is nyomatékosította, hogy a kabinet nem adja fel szigorú költségvetési politikáját. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarországnak van egy könyvelési vitája az EU-val, és lehet, hogy az európai szervek olyan számokat alkalmaznak majd, amelyeket “az európai szabályoknak megfelelően fontosnak tartanak”, de ez összességében nincs hatással arra, hogy a kormány folyamatosan csökkenti az államadósságot.

Arról is beszámolt a Miniszterelnökség vezetője, hogy Magyarország további tárgyalásokat szeretne az EU és dél-amerikai országok között tervezett gazdasági együttműködés ügyében.

[kötelező kéményellenőrzés]
Azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés várhatóan érdemben nem változtat a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről szóló szabályokon, Lázár János azt felelte: a kormány minden államfői indítványt, javaslatot, kritikát komolyan vesz és megfontol, így ebben az esetben is kellő körültekintéssel járt el.

Emlékeztetett: a kabinet korábban ingyenessé tette a szolgáltatást az emberek számára. Kijelentette ugyanakkor: nem megalapozottak azok az általa politikai jellegűnek mondott érvek, amelyek az embereket saját maguktól akarják megvédeni. Mindenki felelős a saját tulajdonában lévő otthona műszaki állapotáért – hangsúlyozta…”

Forrás:
Novemberben jelentős béremelés lesz az egészségügyben; Miniszterelnökség; 2017. október 26.

A bejegyzés kategóriája: egészségügy, gazdaság, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.