Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Adóhatósági adótraffipax – sikeresen működik az új ellenőrzési eszköz

Szerző: 2017. október 29.No Comments

„Szinte nincs olyan vállalkozói közösség, amelyik ne örülne annak, ha az ügyfelek száma napok alatt 228 százalékkal emelkedne. Egyes műkörmösöknél, kozmetikusoknál, masszőröknél nem is olyan régen éppen az adóhatósági adótraffipax időszaka alatt fordult elő ilyesmi: a hivatal előre közölte, mikor ellenőrzi az érintett szolgáltatókat, a legális forgalom pedig éppen abban az egy hétben szökött fel. – Az adótraffipax a világ egyik legegyszerűbb megoldása, a hatása mégis óriási – mondta lapunknak Tamásné Czinege Csilla. A helyettes államtitkár szerint a tavasz óta élő módszer sok százmilliót hozhatott a kincstárnak.

Márciusban vezette be adótraffipax elnevezésű, feketegazdaság elleni megoldását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adótraffipax tulajdonképpen egy tájékoztatási felület: a hatóság a saját internetes oldalán közzéteszi, mikor, hol és mit ellenőriz a közeli időszakban. – A módszer működési elve meglehetősen egyszerű – nyilatkozta lapunknak a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára.

– Arról van szó – fejtette ki Tamásné Czinege Csilla –, hogy a hivatal bejelenti az akciókat, ezután a revizorok megjelennek a megjelölt helyen és időpontban.
A NAV-osok a legtöbb helyen jórészt rendben találják az ügymenetet; persze előfordulnak olyan esetek, amikor a gazdasági szereplők annak ellenére sem vallják be a forgalmukat vagy nem jelentik be az alkalmazottaikat megfelelően, hogy a hatóság előzőleg nyilvánosan is meghirdeti a razziát.

– A módszer azért kiváló, mert az adótraffipax időszaka alatt rögzített információk összehasonlíthatók a vállalkozó korábbi bevallásaiban szereplő adatokkal, egyben mércéül szolgálhatnak a jövőbeli adatközlések hiánytalanságának ellenőrzéséhez – mondta Tamásné Czinege Csilla. Mindebben pedig hatalmas szerep jut az online pénztárgépek rendszerének: az új típusú kasszák ugyanis rendszeresen közlik a beütött tételeket, és a NAV azonnal gyanút foghat, ha az előre meghirdetett ellenőrzéskor nagyon felszökik, utána pedig érezhetően visszaesik az érintett vállalkozások forgalma.

– Az adótraffipaxban közzétett ellenőrzések idején sok helyen látványosan megemelkedik a bevallott, vagyis a legális bevétel, ezt a szintet pedig a későbbiekben már nem nagyon csökkenthetik a vállalkozások, máskülönben külön, részletekbe menő vizsgálatra számíthatnak – húzta alá a helyettes államtitkár.

A folyamatot, vagyis az adótraf­fipax működését egy nyári ellenőrzés-sorozat tapasztalatait felidézve mutatta be Tamásné Czinege Csilla. A hivatal Pest megyében tartott ágazati szemlét, amelyben egy bizonyos terület szépészeti szolgáltatást nyújtó szereplőit, azaz a helyi fodrászokat, kozmetikusokat, műkörömépítőket és masszőröket keresték fel. A kiválasztott szalonokban és üzletekben a revizorok előre, külön is tájékoztatták a szolgáltatókat, hogy az adóhatóság az elkövetkező időszakban fokozottan figyelemmel kíséri majd a tevékenységüket, ezután a NAV a környéken megkezdte az üzletek forgalmának megfigyelését, dokumentálását.

– Bizonyos hiányosságokra már ekkor fény derült, de a lényeges mozzanatok ezután következtek – mondta a helyettes államtitkár. A revizorok szűkítették a kört, és csak nagyjából egy tucat vállalkozó helyzetét elemezték alaposabban. A különböző időszakok számláinak, bizonylatainak összevetésekor pedig kiderült, hogy igencsak megugrott az érintettek bevallott, legális forgalma abban az egy hétben, amikor a hivatal az üzletek előtt tanyázott. A vendégek száma 228 százalékkal nőtt, a bevétel másfél millió­val volt magasabb. A legnagyobb növekményt a műkörmösöknél és a manikűrösöknél, valamint a masszőröknél tapasztalta a hatóság.

– Ebből is látszik, hogy már a NAV-osok jelenléte is sokakat az adószabályok pontos betartására ösztönöz – mondta Tamásné Czinege Csilla, majd megjegyezte: az adótraffipax forintokban is mérhető eredményt hozott az államkasszának. Tavasz óta több száz milliós többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek az újszerű tájékoztatási rendszer beindítása és az amiatt jogkövető magatartást tanúsító vállalkozások pluszbefizetései nyomán.”

Forrás:
Alaposan ránézett az adóhivatal a műkörömépítők körmére; Jakubász Tamás; Magyar Idők; 2017. október 25.