Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Új közigazgatási eljárási törvény: egy kint felejtett KRESZ-tábla, a hiányos közvilágítás, vagy akár az iskolai házirend miatt is perelhetünk majd

Szerző: 2017. október 29.No Comments

„Jövőre pert lehet indítani egy kint felejtett KRESZ-tábla, a hiányos közvilágítás, vagy akár az iskolai házirend miatt is. Januárban ugyanis hatályba lép az új közigazgatási eljárási törvény, ami ilyen ügyekben is lehetővé teszi a bírósági felülvizsgálatát. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint ezzel minden korábbinál szélesebb jogvédelmet kapnak az emberek.

Fizetőparkoló zónahatárt jelző tábla Budapesten, az Ajtósi Dürer soron: a táblát egy útkereszteződésbe tették, így vitatható, hogy a hatálya kiterjed-e a főútról balra, a Városligetbe kanyarodó autókra. A zuglói parkolási társaság értelmezése szerint igen, ezért egymás után büntetik a díjfizetés nélkül várakozó autósokat. Az új szabályok alapján jövőre a megbírságolt autósok akár már egy hasonló, félreérthető jelzés miatt is indíthatnak pert. Sőt, az ország összes, rossz helyen lévő, vagy kint felejtett KRESZ-tábláját meg lehet majd támadni a bíróságon. De perelhető lesz egy intézmény beléptetési rendje, vagy akár az iskolai házirend is. Az új közigazgatási kódex ugyanis lehetővé teszi minden államigazgatási döntés – tehát nemcsak a határozatok, hanem minden cselekmény – bírósági felülvizsgálatát.

A közigazgatási eljárási kódex mellett január elsején az új polgári perrendtartás is hatályba lép, július elsejétől pedig az új büntetőeljárási törvény is érvényes lesz. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint az új kódexek minden korábbinál szélesebb jogvédelmet biztosítanak az állampolgárok számára, így tovább erősítik a jogbiztonságot Magyarországon.

„Az európai színtéren is jól szerepelünk, hiszen az európai igazságügyi eredménytáblában a magyar bírósági ítélkezés polgári ügyszakban Európa élvonalában van” – mondta Handó Tünde…”

Forrás:
Egy kint felejtett tábla miatt is perelhetünk már jövőre; Híradó.hu/MTI; 2017. október 24.