Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Újra kórházi adósságrendezés lesz

Szerző: 2017. november 4.No Comments

„A kabinet 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kórházak adósságrendezésére. A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint szeptember végén a tartozásállományból 39,4 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, beleértve a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket is. A felsőoktatási intézmények közül a Pécsi Tudományegyetem tartozásállománya augusztusban 998 millió forint volt, szeptemberre azonban 1,3 milliárd forintra duzzadt. A budapesti Honvédkórház adóssága szeptemberben 3,2 milliárd forintot tett ki, 532 millió forinttal többet, mint egy hónappal korábban.

A kormány döntött arról is, hogy azoknál az intézményeknél, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre, rendezik a 30 napon túli adósságokat, de azokat a kórházakat is támogatják, amelyek az ellátás színvonalát növelő változtatásokat hajtottak végre. A 39,4 milliárd forintból 200 millió az állammal, 100 millió pedig a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás. A fennmaradó 39,1 milliárd forint szállítókkal-szolgáltatókkal szembeni tartozás, amelyből 700 millió forint államháztartáson belülre irányul – derül ki a MÁK adataiból.

Az adatszolgáltatásra kötelezett 663 intézményből valamennyi teljesítette ez irányú kötelezettségét. Az adós intézmények száma októberben 342, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozása 151 intézménynek van az államkincstár kimutatása szerint. A kórházak közül a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban egy hónap alatt 1,6 milliárd forintról 1,8 milliárdra nőtt az adósságállomány, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház pedig egy hónap alatt 212 millió forint tartozást halmozott fel.”

Forrás:
Jön a kórház-konszolidáció; Koncsek Rita; Világgazdaság; 2017. október 30.