Skip to main content
gazdaságjogközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Az e-kereskedelem adózásáról és az uniós pénzügyi felügyeletről egyeztettek

Szerző: 2017. november 12.No Comments

„Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin keddi ülésén a tagállamok képviselői az európai pénzügyi felügyeleti rendszer jövőjéről és a nemzetközi elektronikus kereskedelem áfa-szabályainak egyszerűsítéséről tárgyaltak Brüsszelben.
Munkareggeli keretében az EU gazdasági helyzetét is értékelték a miniszterek. Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár aláhúzta: Európa gazdasági növekedése továbbra is mérsékelt, a közép-kelet európai régió magas növekedési potenciáljának köszönhetően fontos szerepet játszhat az EU gazdasági bővülésének élénkítésében.

Az európai pénzügyi felügyeleti rendszer felülvizsgálata kapcsán Hornung Ágnes hangsúlyozta: számos tagállamhoz és piaci szereplőhöz hasonlóan Magyarország is ellenzi a nemzeti és európai felügyeleti hatóságok között jelenleg fennálló egyensúly és bizalom megbontását. Hozzátette: számos ügyben a helyi felügyeletek ismerik jobban a nemzeti piacokat, ezt a tudást pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A miniszterek tájékoztatást kaptak a Vám Világszervezet főtitkári posztjára jelentkező spanyol jelöltről. Magyarország támogatja Pilar Jurado Borrego asszony megválasztását – húzta alá Hornung Ágnes.

Az Ecofin ülésén szó volt az e-kereskedelmi áfa-csomagról is. A nemzetközi elektronikus kereskedelemben nehézséget okozhat, hogy a vevő és az eladó országa különbözik, és az értékesítőnek mindig azon tagállam áfa-szabályainak kell megfelelnie, ahol a fogyasztó él. A Bizottság ezért javaslatcsomagot készített, melynek fő célja a belső piac zökkenőmentes működtetése, az EU-s cégek versenyképességének és a digitális gazdaság tényleges adóztatásának biztosítása. A javaslat általános megközelítése számunkra elfogadható – mondta el Hornung Ágnes.”

Forrás:
Az e-kereskedelem adózásáról és az uniós pénzügyi felügyeletről egyeztettek; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. november 7.
Lásd még: Decision on simplifications VAT rules for e-commerce delayed; Deloitte; 2017. november 9.
Germany stalls €7billion EU VAT E-Commerce Package; Avalara VATLive; 2017. november 7.
VAT Digital Single Market Package – 1 December 2016; Európai Bizottság
On the follow-up to the Action Plan on VAT Towards a single EU VAT area – Time to act; Európai Bizottság; Communication from the Commission to the European Parliament, the Council and the European Economic and Social Committee, COM(2017) 566 final; 2017. október 4. (pdf)