Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarpolitikatechnika

„Digitális Visegrád” – egy versenyképes, összetartó régió sikere

Szerző: 2017. november 12.No Comments

„A visegrádi országok közösen készülnek fel a digitális átalakulás kihívásaira. Az együttműködés versenyképes országokat, emelkedő gazdasági mutatókat és valamennyi állampolgár számára egyenlő esélyeket kínáló digitális társadalmat teremt – hangsúlyozzák az aláírók abban a nyilatkozatban, amelyet a V4-es magyar elnökség digitális és technológiai fókuszú, Vision4Tech rendezvényén fogadtak el, 2017. november 8-án, Budapesten.
A Vision4Tech konferencia a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az infokommunikációs iparági szervezetek összefogásával valósult meg. Kiemelt témái között szerepel az 5G, a szupergyors internet hálózatok, az Ipar 4.0, a robotika, a mesterséges intelligencia, a startupok és a kapcsolódó ökoszisztéma a V4 országaiban.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta: Magyarország elkötelezett amellett, hogy térségünk „Digitális Visegrádként”, a digitális átalakulás kihívásait sikeresen véve, megőrizhesse és tovább erősíthesse szerepét, mint Európa stabil és gazdaságilag fejlődő meghatározó tényezője.

A „Digitális Visegrád” a 2017. július 1-jén indult magyar V4-es elnökség egyik prioritása, melynek keretében az egyik fő cél a regionális tapasztalatcsere és konkrét közös kezdeményezések megalapozása a digitalizáció, a kutatás-fejlesztés és innováció területén.

A digitális átalakulásnak azonnali, közvetlen és mindenki által érezhető hatása van az állampolgárokra, vállalkozásokra és az állami szektorra. A digitális gazdaság teljesítménye már napjainkban is jelentősen hozzájárul a nemzetek GDP-jéhez, a foglalkoztatási mutatók javulásához. A visegrádi országok elkötelezettek a régió digitális gazdaságának fejlesztése mellett annak érdekében, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel, és hogy valamennyi állampolgár és vállalkozás a digitalizáció nyertesévé váljon.

A budapesti rendezvényen elfogadott nyilatkozat kilenc pontban fogalmazza meg a V4-ek közös vízióját a digitális fejlődéshez elengedhetetlen infrastruktúráról. Aláhúzza, hogy az 5G, a nagysebességű internet és a nyilvános vezeték nélküli hálózatok kiépítése alapfeltételei annak a digitális átalakulásnak, amely versenyképes digitális gazdaságot, és mindenkinek egyenlő esélyeket kínáló digitális társadalmat teremt. A felek egyetértettek abban is, hogy a V4 országoknak támogatniuk kell egymást annak érdekében, hogy Európában vezető szerepet tölthessenek be az 5G fejlesztésekben, tesztelésükben és piaci bevezetésükben.

A Vision4Tech konferencia összekapcsolódik az Európai Bizottság által 2017. november 9-10-én Budapesten megrendezendő nagyszabású infokommunikációs kutatási, fejlesztési és innováció fókuszú konferenciájával. Az ICT Proposers’ Day az Európai Unión belül az év egyik legfontosabb iparági eseménye, ahol találkozhatnak a technológiai iparág vezető képviselői, vállalatai, innovátorai, kutatói és akadémikusai. Magyarország házigazdaként is bemutatkozik a Hungexpon rendezett konferencián: az Innovation HU(b) fantázianevű installáció a hazai kutatói közösség, az akadémiai és üzleti szektor, a feltörekvő startupok IKT innovációiból nyújt interaktív ízelítőt.”

Forrás:
„Digitális Visegrád” – egy versenyképes, összetartó régió sikere; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2017. november 8.
Lásd még: Vision4Tech