Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Már januártól teljesen megváltozhat az ügyintézés az állami hivataloknál

Szerző: 2017. november 13.No Comments

„Már januártól teljesen megváltozhat az ügyintézés az állami hivataloknál.

Még novemberben bejelenti a kormány, hogy a jövő évtől mely állami ügyeket tudjuk majd elektronikus úton intézni, úgy, hogy személyes kapcsolatfelvételre nem kerül sor. A változások már a következő év első harmadában, lehetőség szerint már januárban hatályba is léphetnek – árulta el az mfor munkatársának egy e heti rendezvényen Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Deutsch szerint eljött az ideje annak, hogy a versenyszektorhoz hasonlóan az államigazgatás is minél jobban kihasználja a digitalizációban rejlő lehetőségeket. A kormány azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legtöbb szolgáltatás, ügyintézés legyen elérhető az internet segítségével.

Arról egyelőre nem kívánt beszélni, hogy mely ügyek esetében lehet majd teljesen kiiktani a kormányablakok, okmányirodák felkeresését, de ezek a részletek is ki fognak derülni a hamarosan sorra kerülő bejelentésből. Mint ahogy az is, hogy az ügyfélkapus regisztráción keresztül történhet majd a szolgáltatások igénybevétele, vagy más platformot alakítanak ki erre a célra.

A miniszterelnöki biztos elmondta, hogy a digitalizáció kiteljesedésével nem szűnnek meg a hagyományos ügyintézési módok, tehát aki akarja, továbbra is felkeresheti személyesen az ügyfélszolgálatokat. Nem is lehetne egyébként kizárólag a netre telepíteni minden ügyet, mivel 1,5 millió magyar a mai napig nem használja – nem tudja és/vagy nincs lehetősége – az internetet.
Mindazonáltal a jövő az, hogy az adott ügyet – például okmánycserét – az elindításától kezdve a befejezéséig elektronikusan lehessen intézni. Deutsch példaként a felsőoktatási felvételit említette, amelyet hosszú ideje már csak online módon lehet intézni. Ez azonban nem okozott káoszt az érintettek körében, sikerült alkalmazkodniuk a megváltozott körülményekhez.

Korábban Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról az egyik Kormányinfón, hogy 2018-ban forradalmi változásokat akarnak elindítani az államigazgatás elektronikus alapokra helyezésével. Erre a jelek szerint elég hamar, két hónap múlva már sor is kerül.

Eddig nem érkezett kifogás az internetes szolgáltatások áfájának 5 százalékra csökkentése miatt Brüsszelből, és informális úton azt a tájékoztatást kaptuk, hogy erre nem is kerül sor, mert tudomásul vették a magyar adószabályok változását januártól – tájékoztatta portálunkat a miniszterelnöki biztos. Ezzel megerősítette Lázár János pár héttel ezelőtti nyilatkozatát. Az internetáfa radikális csökkentésének ötlete kezdetben nemtetszést keltett Brüsszelben, de hosszas egyeztetések után mára elfogadták, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörnek tekinti ezt a lépést. Az internetáfa jelenleg 18 százalékos.”

Forrás:
Már januártól teljesen megváltozhat az ügyintézés az állami hivataloknál; Baka F. Zoltán; mfor.hu; 2017. november 9.