Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

György István: 50 milliárd jut a közigazgatás elektronizálására

Szerző: 2017. november 19.No Comments

„Az elmúlt évek munkájának eredményeképpen mára a területi közigazgatás infrastruktúrája alkalmassá vált a közigazgatás elektronizálására, melyre a tervek szerint a kormány a következő időszakban 50 milliárd forintot fordít – jelentette ki a fővárosi kormányhivatal irányítója.

A paradigmaváltásnak két fő eleme van – mutatott rá György István, aki emlékeztetett: a területi közigazgatás infrastruktúrája, intézményrendszere olyan átalakításokon esett át az elmúlt esztendőkben, amelyek alkalmassá teszik az intézményrendszert arra, hogy a következő intenzív szakaszban az elektronikus közigazgatás is minél jobban teret nyerjen a területi közigazgatásban. A kormánymegbízott felidézte: az extenzív szakasznak három fő eleme volt: előbb a kormányhivatalok, majd a járási és kerületi hivatalok létrehozása, valamint a kormányablakok létrejötte, melyek ma már több mint 270 helyen várják az ügyfeleket, és több mint 1500 ügytípusban képesek ügyeket fogadni. A következő lépés azt szolgálja, hogy ezeknek az ügyeknek bizonyos hányadát már elektronikusan is lehessen intézni. Erre a kormányzat európai uniós projektek keretében több mint 50 milliárd forintot fordít – tette hozzá.

Nyolc területen indul meg a további fejlesztés:
a közszolgáltató kormányhivatali közigazgatási modell, a hatósági eljárások és jogalkalmazási gyakorlat és az ügyfélkapcsolati rendszerek fejlesztése, valamint a kormányhivatal irányításának hatékonyabbá tételét biztosító háttér kialakítása, a területi államigazgatás egységes működését támogató rendszerek fejlesztése és az egységes kormányzati elektronikus irat- és dokumentumkezelő rendszer területi közigazgatásra történő kiterjesztése, továbbá a hatáskör-átcsoportosításból adódó szakrendszeri integrációs feladatok ellátása és a területi államigazgatási szervek humánerőforrás-fejlesztése területén.

Az elmúlt időszakban egységes platformra helyezték az iktatási és az elektronikus irat- és dokumentumkezelő rendszereket. Korábban 13-féle iktatási típus létezett a területi közigazgatásban, mára ezeket egységesítették. A szakember hangsúlyozta, hogy még nagyon sok fejlesztésre van szükség, hiszen majdnem 300 olyan szakrendszer működik a területi közigazgatásban, amelyek még nem kommunikálnak egymással. A fejlesztés azt szolgálja, hogy a rendszerek átjárhatóak legyenek, az ügyintézők – meghatározott jogosultsággal – át tudjanak lépni egyik rendszerből a másikba, és a hivatalok ne az ügyfelektől kérjenek olyan adatokat, amelyek már az államigazgatás rendelkezésére állnak.

Az a cél, hogy egyre több olyan ügytípus legyen, amelyeket az ügyfél akár otthonról egy laptoppal is el tud indítani
– mutatott rá a Rádió Orient vendége. A paradigmaváltás tulajdonképpen abban áll, hogy megtörténik a kormányhivatalokban a területi közigazgatási rendszerek elektronizálása. A nyolc nagy európai uniós projekt befejezését követően egy új korszakba fog átlépni a közigazgatás. A fejlesztések jelentős része 2018-ban befejeződik, de lesznek olyan területek, amelyek 2019-re is átnyúlnak – foglalta össze György István.

A kormánymegbízott kitért arra is, hogy a Fővárosi Kormányhivatal jelenleg is több projektben vesz részt. Folyik az egységes dokumentumkezelő rendszer kialakítása, illetve a területi államigazgatás egységes működését támogató rendszer fejlesztése. Egy ügyfél-azonosító rendszer kialakítása van folyamatban van azok számára, akik nem rendelkeznek elektronikus személyi igazolvánnyal. Egy másik fejlesztés eredményeképpen 200 új, elektronikusan intézhető ügy kerül feldolgozásra – tájékoztatott György István a várható fejlesztésekről.”

Forrás:
György István: 50 milliárd jut a közigazgatás elektronizálására; OrientPress; 2017. november 19.